Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. probl. novod. č. a čs. dějin 1 (HIU / ZZB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / ZZB1 - Zákl. probl. novod. č. a čs. dějin 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osvícenský absolutismus a rozpad feudálního zřízení (1740-1790).1. Literatura a prameny.2. Války o dědictví rakouské a reformy Marie Terezie. Císařovna, její rodina a rádci. Prusko jako konkurent v Německu a střední Evropě.Úpadek Polska.3. Fenomén osvícenství v habsburské monarchii. Proměny tradiční stavovských elit pod vlivem nových idejí. Oslabení rekatolizačních aktivit.4. Rozvoj manufakturního podnikání v českých a rakouských zemích po ztrátě Slezska. Nové podnikatelské vrstvy z nešlechtických kruhů.5. Přetrvávání nevolnictví v habsburských zemích a stagnace zemědělství. Povstání 1775 v Čechách. Situace v Uhrách a Haliči.Postavení poddaných v německých zemích.6. Josefínské reformy a vyvrcholení osvícensky absolutistického uspořádání habsburského státu.7. Stát a správa, vojenství, justice, právo, školství na zlomu epoch v habsburské monarchii. Porovnání se situací v Prusku. Specifika v Uhrách. Úpadek absolutismu ve Francii a příchod revoluce.Revoluční změny v Evropě, františko-metrnichovský absolutismus a české národní obrození. Vznik německého nacionálního hnutí. Počátky občanské společnosti v Rakousku (1790-1848).1. Literatura a prameny2. Počáteční fáze českého národního obrození. Čeští vlastenci a zemský patriotismus.3. Nástup policejního absolutismu a války s revoluční a napoleonskou Francií. Vznik Rakouského císařství. Zánik Svaté říše římské. Vídeňský kongres a úpravy evropského uspořádání. Svatá aliance.4. Rakousko po vídeňském kongresu a česká společnost ve 20. letech. Obnova habsburského/rakouského vlivu v Německu. Druhá fáze českého národního obrození.5. Průmyslová revoluce a evoluční změny v zemědělské výrobě. Rozvoj průmyslového charakteru českých zemí a Dolních Rakous. Zaostávání Uher. Vývoj v Prusku a Sasku.6. Česká společnost v době předbřeznové (1830-1848). Politické a sociální předpoklady revoluce let 1848-1849. Osobnosti a ideje. Společenská situace v německých státech a v Uhrách.

Získané způsobilosti

Cílem je vyložit základní aspekty dějin českých zemí daného období v širším kontextu vývoje habsburské, monarchie, resp. Rakouska a střední Evropy vůbec.

Požadavky

Zápočet bude udělen formou kolokvia, tj. za účast při skupinovém ústním prověření rozsahu znalostí daného období a při prokázané schopnosti porozumět základním kauzálním souvislostem.

Garant

doc. PhDr. Ondřej Felcman, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Ondřej Felcman, CSc.