Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. probl. ob. děj. v kont. stř. Ev. 1 (HIU / ZZC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / ZZC1 - Zákl. probl. ob. děj. v kont. stř. Ev. 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Tvářnost středověké Evropy (prostor a jeho obraz). Co rozumíme pod pojmem střední Evropa2. Úvod do historie středověké Evropy.3. Císař. Struktury moci.4. Církev na západě a církev na východě. Národní světci.5. Agrární revoluce6. Středověká společnost. Šlechta. Rytíři. Měšťané.7. Všední den, víra, pověry.8. Hanza. Obchod. Peníze.9. Cesty v Evropě. Obchodní trasy. Poutní cesty.10. ?13. Krize a revoluce:Doba Karla IV.Spory řádu německých rytířů s Polskem.Revolty a čeští husité.14. Podzim středověku. Jagellonci a Habsburkové.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí nejdůležitější události světových dějin v období středověku, příčiny některých procesů, k nimž docházelo především ve středoevropském prostředí. Studenti musí vnímat vnitřní příčiny, jejichž kořeny přímo tkvěly v politickém a ekonomickém vývoji Evropy, spolu s vnějšími vlivy (např. turecká expanze na Balkánu, rozšíření moru apod.) v jejich vzájemné propojenosti.

Požadavky

Písemný test. V něm prokáží studenti znalosti základní faktografie.

Garant

prof. PhDr. Radek Fukala, Ph.D.