Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní antropologie (KFSV / AKUAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / AKUAN - Kulturní antropologie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod ? kulturní a sociální antropologie.2. Evolucionistická antropologie. (teoretická východiska, vznik antropologie,E. B. Tylor, A. Bastian, L. H. Morgan)3. Difuzionalizmus I (vznik a teoretická východiska)4. Difuzionalizmus II (Německo-rakouská škola kulturních okruhů, heliolitická škola.)5. Americký historizmus a kulturní relativizmus. (moderní americká kulturní antropologie, kulturníoblast a kulturní typ)6. Funkcionalistická antropologie I (vznik a teoretická východiska)7. Funkcionalistická antropologie II (B. Malinowski, A. R. Radcliffe-Brown)8. Strukturalizmus9. Kultura jako konstrukt a strukturální analýza10. Neoevolucionistická antropologie. L. A. White ? kulturologie. Pražská kulturologie.11. Ekologická antropologie. M. Harris ? antropologie jako kulturní materializmus.12. Kultura jako adaptivní systém13. Nová etnografie. Sémiotika a kognitivní antropologie. Sémiotika versus sémantika14. M. Douglas ? antropologie jako studium symbolických forem kultury15. C. Geertz ? kultura jako text16. Postmoderní antropologie17. Věda o společnosti a kultuře v měnícím se světě18. Nová etnografie. (hledání nového paradigmatu, symbolická antropologie)19. Religionistika (témata a teoretická východiska z pohledu symbolické kulturní antropologie)20. Nové náboženské směry, kulturní a personální identita, modely integrizmů.

Získané způsobilosti

Cílem výuky je podat základní informace o proudech a tématech kulturní antropologie a seznámitposluchače s termíny a teoretickými východisky kulturní a sociální antropologie.

Požadavky

Dle instrukcí vyučujícího.

Garant

doc. PhDr. Ivan Hruška, CSc.