Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antická a středověká filosofie (KFSV / ANSF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / ANSF - Antická a středověká filosofie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Uvedení do filosofie a její problematiky. Péče o duši, alétheiá a theórein. Otevřenost pro tázání. Přechod od mýtu k logu. Následky ztráty mýtu.2) Počátky filosofie, předsokratikové.3) Atomisté. Sofisté.4) Sókratés, malé sókratovské školy. Platón ? 1.část5) Platón ? 2.část, Aristotelés.6) Filosofie helénistického období ? epikureismus, stoicismus, skepticismus. Eklekticismus7) Novoplatonismus. Obecné rysy řecké a helénistické filosofie. Zanikání antiky a vznikání křesťanského světa. Indoevropský a semitský kulturní okruh.8) Vyhraňování se křesťanství vůči dalším vlivným proudům. Apologeté. Alexandrijská a Kappadocká škola9) Aurelius Augustinus10) Boëthius. Jan Filoponos Grammatikos. Pseudodionysios. Jan Scotus Eurigena.11) Filosofie ve 12.st. Anselm. Abaelard. Bernard z Clairvaux. Jan ze Salisbury. Chartresská a Svatoviktorská škola.12) Odborné specializace ve filosofii. Panteismus. Významné učebnice. Scholastická metoda. Systém univerzit. Nové prameny ? arabská a židovská filosofie. Překladatelská centra.13) Albert Veliký, Bonaventura, Tomáš Akvinský, Siger z Brabantu.14) Matematikové a fyzikové v Oxfordu a Paříži. Pozdní scholastika. Idea středověkého řádu a její pád. Jan Duns Scotus. Vilém Ockham. Mistr Eckhart. Mikuláš Kusánský

Získané způsobilosti

Předmět má poskytnout základní přehled vývoje evropské filosofie v období antiky a středověku, umožnit pochopení vzájemných vlivů jednotlivých koncepcí a připravit k porozumění myšlenkovému dědictví, na kterém Evropa vyrostla.

Požadavky

Referát, písemný test a ústní zkouška

Garant

Mgr. Marie Hrdá, Ph.D.