Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie člověka (KFSV / BEKOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / BEKOC - Ekologie člověka, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmů. Místo ekologie v systému věd. Spojitost ekologické krize s jinými jevy. Souvislosti kulturního vývoje.2. Globální problémy a ekologické hrozby. Politické a ekonomické aspekty ekologických vztahů a problémů. Spojité nádoby zdrojů, spotřeby, sociální spravedlnosti a ekosystémů.3. Hledání příčin našeho destruktivního zacházení s přírodou: technika, odcizení, křesťanské kořeny, západní filosofické myšlení,4. Ekonomické teorie. Hodnotová orientace, krize vnímání.5. Je možná změna? Lidská přirozenost. Pohled sociobiologie. K.Lorenz. D.Morris.Povaha odpovědnosti člověka. H.Jonas.6. Jak se rozhodovat, co je správné? Antropocentrismus7. Obrana práv zvířat. T. Regan. P. Singer.8. Biocentrismus. Vlastní hodnota přírody. A. Schweitzer. P. Taylor.9. Ekocentrismus. A. Leopold. G. Hardin10. Hypotéza Gaia. Hlubinná ekologie.11. Výhledy a směřování. Role vědy a techniky. Faktor čtyři. Dobrovolná skromnost. Úloha etiky a výchovy.12. Udržitelnost. Změna paradigmatu?13. Závěrečné shrnutí

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je rozvinutí základních otázek po vztahu člověka k přírodě, porozumění spojitosti jednotlivých negativních projevů západní kultury. Jednotlivé aspekty tohoto vztahu by měly vést k zamyšlení nad podstatou vztahu, místě člověka v přírodě, odpovědnosti za přírodu a činnost přírodu ovlivňující a nutností etických ohledů vůči přírodě.

Literatura

Keller, Jan. Až na dno blahobytu. Brno, 1993. Librová, H. Pestří a zelení. Brno, 1994. Moldan, Bedřich. Podmaněná planeta. Vyd. 1. V Praze, 2009. ISBN 978-80-246-1580-6.Keller, Jan. Přemýšlení s Josefem Vavrouškem. Praha, 1995. Kohák, Erazim. Závod s časem. Praha, 1996. Kohák, Erazim. Zelená svatozář. 3. vyd., Ve SLONu a v češtině 2., přeprac. vyd. Praha, 2000. ISBN 80-85850-86-9.Gore, Al. Země na misce vah. 1. vyd. Praha, 1994. ISBN 80-85794-21-7.

Požadavky

Atestace: zápočet Kurs má podporu v Moodle (https://kurzy.uhk.cz) kde budou zadávány úkoly za případné zrušení výuky, doplňující studijní texty, doplňující četba a texty čtené v seminářích. V tabulce (níže) vyznačené texty si noste na semináře. Pro splnění testu se předpokládá znalost přednášených témat a textů pro semináře zveřejněných v Moodle u každého týdne (ne doplňující četba, která je studentům navíc poskytnuta mimo rozpis jednotlivých týdnů). Předpokládá se rovněž aktivní účast v semináři i na přednáškách a dostatečně bodově ohodnocený úkol: prezentace na zadané téma (viz kurz Moodle).

Garant

Mgr. Marie Hrdá, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marie Hrdá, Ph.D.