Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie člověka (KFSV / BFILC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / BFILC - Filosofie člověka, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Filosofická antropologie ? pojem, předmět, problémy. Filosofie člověka a její vztah k filosofické antropologii.2. Proměny obrazu člověka ve filosofické reflexi (antika a středověk).3. Proměny obrazu člověka ve filosofické reflexi (novověk a 19. století).a) rozum a kulturab) racionalita a její možné sociální/kulturní kořenyc) s čím se rozum střetávád) světští nepřátelé rozumu; moderní iracionalizmuse) příroda proti rozumuf) logický atomizmusg) Wittgenstein a teorie jazykových herh) význam a strukturach) jazyk a způsob světatvorbyi) racionalita jako způsob života4. Ludwig Feuerbach o podstatě člověka. Antropologismus.5. Antropologické aspekty ideje nadčlověka v díle F. Nietzscheho.6. Freudovo pojetí psychiky ? struktura, vazby, dynamika. Význam objevu nevědomí pro filosofic-kou antropologii. S. Freud o sublimačním charakteru lidské kultury a povaze ohroženosti člověka7. Pojednejte o pěti základních idejích člověka, které v dějinách filosofického myšlení rozlišuje M. Scheler. Schelerova distinkce mezi přirozeným pojmem člověka a pojmem podstaty člověka.8. Objasněte Gehlenovo rozumění člověku jako universální a jednající bytosti. Antropologická di-menze techniky a institucí.9. Evoluční projekt lidské psychogeneze v myšlení P. Teilharda de Chardin.10. Personální antropologie o podstatě člověka. Osoba a osobnost. Personalizace.11. Biblická antropologie. Uveďte a interpretujte její základní motivy.12. Dialogické rozumění člověku. Přínos M. Bubera a E. Lévinase.13. Existenciální antropologie. Svoboda, sebeprojekt a sebetvorba.14. Georges Bataille a jeho ?všeobecná ekonomie? mrhání a zkázy.15. Michel Foucault - archeologie vědění.16. Michel Foucault ? Proč studovat moc: otázka subjektu.17. Problém lidské tělesnosti.18. Charakterizujte bytostný výměr člověka jako smrtelníka. Sebevražda.19. Pojednejte o dvou modech lidské existence: být a mít.20. Fenomén lásky. Láska jako nejhlubší universální potřeba člověka. E. Fromm.21. Fenomén domova a jeho místo ve filosofické antropologii.22. Lidská hra jako základní existenciální fenomén.23. Antropologický problém svobody.24. Lidská přirozenost z pohledu sociobiologie. E. O. Wilson. Agresivita a altruizmus.25. Mezní situace a transcendence jako odpověď na ni.26. Feminismus.27. Otázka identity (člověk a kultura ve světle zpochybnění).28. Postmoderní situace.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit posluchače se základními otázkami filozofie člověka a ukázat na jednotlivých příkladech proměnu pochopení člověka, společnosti a subjektu směrem od klasické filozofie k filozofii postmoderní.

Požadavky

Zápočet se udílí za docházku a aktivní účast na seminářích, za seminární vystoupení k zadanému tématu a písemný test. Zkouška sestává ze dvou zkušebních otázek a výkladu k vybranému tématu z prostudované literatury.

Garant

Mgr. Jaroslav Daneš, Ph.D.