Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mimoevropské etické systémy (KFSV / BMISY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / BMISY - Mimoevropské etické systémy, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. ?Vyšlápneme? z Evropy: etika, její chápání, zdroje, vývoj v západní filosofii.2. Směr východ: vycházíme z Upanišad. Odlišné chápání člověka, smysl morálního jednání, následky činů. Vznik buddhismu, nakolik jej potřebujeme k chápání etiky. Základní společné body s hinduismem.3. Buddhovy vznešené pravdy. Rozvíjení prvků mravnosti v osmičlenné stezce. Buddhistická etická pravidla.4. Praxe abhidhammy. Kořeny motivace a etika. Dobrotivost a soucit. Cíl a smysl meditačních technik ? souvislost s etikou.5. Metafyzické pozadí hinduismu - co buddhismus neřeší. Způsob poznání a doložení pravdivosti.6. Propojení duchovního, psychického a fyzického. Energie a souvislost s našimi vlastnostmi a jednáním. Jóga, její stupně a druhy. Tři principy určující stupeň vědomí. Jama a nijama.7. Karmajóga - jóga nesobecké činnosti. Práce a nepřipoutanost. Povinnosti a úkoly.8. Džňánajóga - poznání, které vede ke klidu. Dualita, jednota a etické konsekvence. Zbožštění světa. Smysl odříkání.9. Jak poznání vede k morálnímu. Vina a souzení. Zodpovědnost za svůj osud. Proč volit dobro? Etické důsledky víry v sebe.10. Bhaktijóga - odříkání, transformace tužeb a vášní. Odpuštění. Radžajóga - sebepoznání. Odloučenost a její překonání.11. Základní principy taoismu a vyplývající etické konsekvence.12.+ 13. Četba doplňujících textů a diskuse.

Získané způsobilosti

Cílem je ukázat předpoklady etiky, které mají své kořeny v ontologii a antropologii (co je cílem člověka, jakou úlohu hraje dobro a zlo v tomto světě, co je smyslem konání?), a tím dovést k porozumění vztahu mezi představami o světě a našimi morálními postoji.

Literatura

Dhammapadam. Cesta k pravdě. Praha, 1992. Watts, A. Cesta osvobození. 2013. Dalajláma. Dobré srdce: buddhistický pohled na Ježíšovo učení. Praha, 2006. Dalajláma. Etika pro nové milénium. Praha, 2000. Konfucius. Hovory Konfuciovy. Vyd. 1. Praha, 2010. ISBN 978-80-86038-43-8.Nyanaponika, T. Kořeny dobrého a zlého. Prahy, 2000. Frýba, Mirko. Slovo Buddhovo. Olomouc, 2006. Světlo Upanišad. Útěcha a poezie starých písem indických. Liberec, 1998. Lužný, Dušan. Zelení bódhisattvové: sociálně a ekologicky angažovaný buddhismus. Brno, 2000.

Požadavky

Podmínky absolvování kursu:? Aktivní účast na seminářích. .? Práce v e-learningovém prostředí Moodle ? čtení doplňkových textů? Seminární práce formou anotace k přečtené knize z dané oblasti. Zadaní a odevzdání v kurzu Moodle

Garant

Mgr. Marie Hrdá, Ph.D.