Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soudobé diskutované etické problémy (KFSV / FBSDF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / FBSDF - Soudobé diskutované etické problémy, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 Každý chce být šťastnýMá člověk nějaké telos? Je štěstí korelátem dobrého života? Jaký je vztah etiky a naplnění lidského života? Mezi dogmatismem a relativismem. Rozlišení etosu a étosu jako vystižení podstaty etiky.2 Vstup do etiky přes pochybnostiRelativita, relativismus a indiferentismus. Kulturní relativismus. Postmoderna a její kritika.3 Shodneme se vůbec na něčem?Kritika relativismu. Shoda a oblasti neshod.4 Je etika marná?Jsme svobodní nebo determinovaní? Svoboda jako předpoklad etiky a psychický determinismus. Může být etika normativní ve smyslu nároků na lidské jednání?5 Emocionalita či racionalita?Sporná otázka, co nás vede k dobrému, co hraje roli při našem rozhodování. Humův zákon.6 Naturalizace etiky: sociobiologie, evoluční etika, evoluční psychologie, neurobiologie7 Co nazýváme svědomím? Svědomí - psychologický a filosofický pohled.8 Etika ctnostiNávrat k antickému přístupu. Jeho výhody a nevýhody. Srovnání prvních dvou bran do etiky - normativní etiky a etiky ctnosti.9 Etika úmyslu a konsekvencialismus. Dle čeho posuzovat moralitu jednání? Jaký je vztah prostředků a cílů?

Získané způsobilosti

Tento kurz má za cíl ukázat na některých diskutovaných otázkách v etice, jak naše souzení o dobrém a zlém ovlivňují hlubší ať už reflektované nebo nereflektované předpoklady. Smyslem nemá být vyřešení sporných etických témat s jasným výsledkem, ale dovést k pochopení, v jakém smyslu je etika součástí filosofie, kde jsou možnosti a meze racionální podpory postojů nebo co vyplývá z relativity etických závěrů.

Literatura

Boudon, Raymond. Bída relativismu. Vyd. 1. Praha, 2011. ISBN 978-80-7419-049-0.Remišová, A. Dějiny etického myslenia v Európe a USA. Bratislava, 2008. Waal, F. B. M. de. Dobráci od přírody. Vyd. 1. Praha, 2006. ISBN 80-200-1421-7 .Brázda, Radim. Ethicum. 1. vyd. Zlín, 2010. ISBN 978-80-904273-9-6.Damasio, Antonio R. Hledání Spinozy. 1. vyd. Praha, 2004. ISBN 80-903001-9-7 .Kohák, Erazim. Svoboda, svědomí, soužití. Vyd. 1. Praha, 2004. ISBN 80-86429-35-0 .Anzenbacher, Arno. Úvod do etiky. Vyd. v tomto překladu 2., V nakl. Academia 1. Praha, 2001. ISBN 80-200-0917-5 .MacIntyre, Alasdair C. Ztráta ctnosti. Vyd. 1. Praha, 2004. ISBN 80-7298-082-3.

Požadavky

Aktivní účast na kurzu. Četba textů zadávaných skrze prostředí Moodle (kurzy.uhk.cz). Zápočet písemný písemné představení předem zpracovaného tématu. Student si předem zpracuje téma dle vlastního výběru z témat kurzu založeného na četbě primární a sekundární literatury (nejméně dva tituly + je možné doplnit dalšími hodnotnými zdroji jako např. Standfordská encyklopedie filosofie (http://plato.stanford.edu/).

Garant

Mgr. Marie Hrdá, Ph.D.