Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logická analýza (KFSV / FLOGA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / FLOGA - Logická analýza, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní elementy moderní logikyAnalýza elementární predikativní věty: termy (jména), predikáty a jejich sémantikaJedno a více-místní (relační) predikátySpojování predikátů pomocí logických spojekKvantifikace: existenční a univerzálníVíce-násobní kvantifikace a dosah kvantifikátorů2. Problém predikace INaivní sémantika elementární predikaceProblém nepravdivé predikacePlatónovo řešení problému nepravdivého vypovídaní: struktura onoma-rhema; sémantika elementární predikace (výrok) jako vypovídaní něčeho o něčemPlatón na lopatkách? Problém sémantické jednoty elementární predikaceRegresivní argumenty - třetí muž, moderní verze ? a Aristotelovo ?řešení-neřešení? problému jednoty3. Problém predikace IIFrege a funkcionální analýza elementárních výrokůFrege a substituční strategie získání predikátůFrege o sémantice predikátu a predikaceFrege o pravdivosti a nepravdivosti elementární predikaceFrege a problém jednoty predikace4. Problém existence (bytí)Problém negativních existenčních výroků: Parmenidés aneb jak, jestli vůbec, je možné vypovídat nebytí (neexistenci)?Proč je to problém pro tradiční logiku?Řešení a la MeinongŘešení a la Frege: existence jako pojem vyššího řádu5. Problém existence (bytí) IIŘešení a la Russell: teorie deskripcíQuinova simplifikace teorie deskripcíAlternativní řešeníVplyv na logiku: klasické versus tzv. free logiky6. Problém existence (bytí) IIIOntologické důkazy existence bohaAnselm a DescartesKantova kritika: existence není bona fide predikátFregovo řešení: rozlišujme různé formyRusselliánske řešení7. Logicko-sémantická analýza a problém ontologieCo vůbec je (existuje) ?Co je kritériem existence ?Frege: podmínky totožnosti (identifikace)Quinovo kritérium: být znamená být hodnotou vázané proměnnéCarnap: liberální přístup k ontologickým otázkám, interní versus externí otázky8. Problém identity IZákladní rozlišení: numerická a kvalitativní identitaZákladní logické vlastnosti identity: reflexivnost, tranzitivnost, symetrieLeibnizův zákon identityAbsolutní nebo relativní identita ?9. Problém identity IIParadox identity: jak jsou vůbec možné pravdivé informativní výroky o identitě?Fregovo řešení: distinkce smyslu a významuRusselliánská řešení problémuWittgensteinova reakce: logická syntax a identita jako formální pojem10. Problém pravdivosti ICo je pravda ? Aristotelův truizmus o pravdivosti a nepravdivostiKorespondenční koncepce pravdivostiEpistemické alternativy: koherenční, pragmatické, verifikační koncepcePravdivost jako nedefinovatelný pojem ?11. Problém pravdivosti IIParadoxy pravdivostiŘešení a la Russell: teorie typůŘešení a la Tarski: hierarchie meta-jazykůTarského sémantická koncepce pravdyDeflační koncepce pravdivosti

Získané způsobilosti

Hlavním cílem kurzu je prohloubit u studentů znalost základů moderních logicko-sémantických metod, zejména pak demonstrovat jejich analytický potenciál - tj. možnosti ale i limity v porovnání s tradičními filozofickým metodami - v aplikaci na významné filosofické problémy predikace, existence, identity, pravdivosti a modality.

Literatura

Grayling, A. C. An introduction to philosophical logic. 3rd ed. Malden, 1997. ISBN 978-0-631-19982-3.Künne, Wolfgang. Conceptions of truth. Oxford, 2005. Davidson, Donald. Inquiries into truht and interpretation. 2nd ed. Oxford, 2001. ISBN 0-19-924629-7.Ayer, Alfred Jules. Language, truth and logic. Harmondsworth, 1971. Frege, Gottlob. Logická zkoumání. 1. vyd. Praha, 2011. ISBN 978-80-7298-319-3.Russell, Bertrand. Problémy filosofie. Praha, 1927. Carnap, Rudolf. Problémy jazyka vědy. Praha, 1968. Russell, Bertrand. The basic writings of Bertrand Russell 1903-1959. Pbk. ed. London, 1992. ISBN 978-0-415-08301-0.Wittgenstein, Ludwig. Tractatus logico-philosophicus. Vyd. 1. Praha, 2007. ISBN 978-80-7298-284-4.Quine, W. V. Vybrané články k ontologii a epistemologii. 1. vyd. Plzeň, 2006. ISBN 80-7043-510-0 .

Požadavky

Zkouška: ústní zkouška (otázky týkající se základních problémových okruhů a povinné četby). Zápočet: bude se udělovat za pravidelnou účast na semináři, vypracované referáty k povinné četbě, a jednu písemnou práci v rozsahu cca 5 normostran (témata po dohodě).

Garant

Mgr. Ladislav Koreň, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ladislav Koreň, Ph.D.