Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Racionalita a iracionalita (KFSV / FRACI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / FRACI - Racionalita a iracionalita, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz má umožnit studentům zásadní vhled o napětí mezi racionalitou a iracionalitou a to zejména na diskuzi, která probíhala a stále probíhá na půdě společenských věd - zejména kulturní a sociální antropologie. V kulturní a sociální antropologii tato debata probíhá zejména v rámci problematiky kulturního relativizmu, který je často potichu přijímán jako předpoklad antropologického přístupu.1. Problém racionality a magie. Je možné uvažovat o něčem takovém, jako je "jiná logika"? Jaké byly okolnosti formulování kulturního relativizmu?2. Pojetí racionality. Od Kanta k pluralitě. Můžeme dále trvat na univerzální racionalitě? Jaké to s sebou nese přednosti a jaké nedostatky?3. Kulturní relativizmus. Jaká jsou specifika kulturního relativizmu? Jaký je rozdíl mezi jednotlivými formulacemi a návrhy kulturního relativizmu? Jak vypadá výzkum na něm založený?Empirické důkazy kulturního relativizmu? Co můžeme považovat za příklady opravňující nás zastávat myšlenku kulturního relativizmu?4. Povaha vysvětlení a interpretace ve společenských vědách. Jakým způsobem postupujeme v antropologii? Jaké máme prostředky a čeho chceme dosáhnout? Qui bono?5. Překlad a význam? Co je to význam? Jakým způsobem můžeme mluvit o nesouměřitelnosti jednotlivých kultur resp. nepřeložitelnosti?6. Zdánlivá iracionalita a sociologie vědění. Přehodnotíme nyní naše představy o variantách rituálního chování jako o prototypech iracionality? Jaký je posun od sociologie vědy k sociální epistemologii?7. Racionalita vs racionality. Můžeme úspěšně považovat racionalitu za lokální a to buď v individuálním či ?kulturním? smyslu? Jakou roli pro toto pojetí hraje pojem ?kultury??

Získané způsobilosti

Kurz má umožnit studentům zásadní vhled o napětí mezi racionalitou a iracionalitou a to zejména na diskuzi, která probíhala a stále probíhá na půdě společenských věd - zejména kulturní a sociální antropologie. V kulturní a sociální antropologii tato debata probíhá zejména v rámci problematiky kulturního relativizmu, který je často potichu přijímán jako předpoklad antropologického přístupu.

Požadavky

Bude upřesněno na stránkách KFSV.

Garant

Mgr. Martin Paleček, Ph.D.