Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin filosofie 1 (KFSV / MZFI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / MZFI1 - Vybrané kapitoly z dějin filosofie 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Uvedení do filosofie a její problematiky. Přechod od mýtu k logu. Počátky filosofie. Předsokratikové ? původ názvu. Kosmologické zaměření. Mílétská škola. Život, živly a hýlozoismus. Pythagorejci. Hérakleitos, logos, oheň, protiklady a harmonie.2) Elejská škola. Xenofanovo pojetí boha. Parmenidovo pojetí jsoucího. Zénonovy aporie. Empedoklés a Anaxagorás. Démokritos, atomismus, determinismus, smějící se filosof.3) Sofisté. Fysei a nomó. Obrat k jazyku a poznání.Sókratés. Filosofie jako péče o duši. Areté, daimonion. Malé sókratovské školy.4) Platón. Svět idejí. Dobro, Krásno, Pravda. Methexis. Platónova metafyzika shora. Kosmologie. Interpretace mýtu o jeskyni. Smysl lidského života a ideové jsoucno. Pojetí duše a péče o duši. Filosofie jako erotické toužení. Anamnésis. Ctnostný život. Stát výchovy.5) Aristotelés. Metafyzika a klasifikace věd. Spor s Platónem o pojetí světa a jsoucna. Učení o podstatě. Hýlomorfismus. Příčiny jsoucna. Pojetí boha. Poznání a blaženost. Člověk jako dynamis. Duše entelechií těla. Rozum a jeho určení. Člověk jako zóon politikon. O ctnostech. O přátelství.6) Filosofie helénistického období. Stoicismus. Jednota mikro a makrokosmu. Příroda - rozum - bůh. Logos a logoi spermatikoi. Osud a lidská svoboda. Ctnostný život. Kosmopolitismus.7) Epikurós a epikureismus. Pojetí slasti. Filosofie a dobrý život. Skepticismus. Pyrrhón. Ainésidémovy trópy. Střední Akademie. Filón Alexandrijský o Logu. Ciceronův eklekticismus.8) Obecné rysy řecké a helénistické filosofie. Zanikání antiky a vznikání křesťanského světa. Indoevropský a semitský kulturní okruh. Novoplatónismus. Plotínovo učení o Jednom, emanaci, katharzi a extázi. Mystika. Vliv na křesťanství.9) Předpoklady křesťanství a jeho formování. Gnóse a gnosticismus. Manicheismus. Periodizace středověké filosofie. Vztah filosofie a teologie. Raná patristika, nejvýznamnější představitelé.10) Mezi patristikou a scholastikou. Zakladatelé středověku (Boëthius, Cassiodorus). Prohlubování znalostí děl antických myslitelů. Téma universálií.11) Raná scholastika a filosofie 12. století. Recepce Aristotela. Důkazy boží existence.12) Vrcholná scholastika. Albert Veliký, Bonaventura, Siger z Brabantu. Tomáš Akvinský - Pravdy přirozené a nadpřirozené. Metafyzika. Bůh jako jednota esence a existence. Analogické poznávání boha. Duše. Člověk.13) Jan Duns Scotus. Pozdní scholastika. Idea středověkého řádu a její pád. Vzrůstající vliv nominalismu. Odraz filosofického myšlení ve společenském dění. Sociální filosofie v českých zemích. Mistr Eckhart. Mikuláš Kusánský.

Získané způsobilosti

Cílem je sledovat otázky, které se v rámci antické a středověké filosofie tematizovaly, učit se filosofickému rozumění a interpretaci, seznamovat se s prameny. Smyslem dějin filosofie pro studenty učitelství není pouhá faktografická znalost, ale rovněž porozumění myšlenkovým kořenům, z nichž evropská kultura vyrůstala. Student by měl dojít k nahlédnutí myšlenkového dědictví.

Požadavky

Podmínky absolvování kursu: Povinná četba textů doplňujících přednášky (viz e-learningové prostředí Moodle kurzy.uhk.cz, kde je seznam povinných úryvků)Zápočet: písemný z četbyZkouška písemná formou testu

Garant

Mgr. Marie Hrdá, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marie Hrdá, Ph.D.