Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paralely západní a východní filozofie (KFSV / PARL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / PARL - Paralely západní a východní filozofie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Zrod a poselství filosofie v antickém Řecku. Péče o celek. ?Poslání? filosofie v dějinách a dnes. Její úloha na západě a východě2) Západní důraz na racionalitu, vývoj chápání racionality a racionálního zdůvodnění ve filosofii. Otázka poznání, ověřitelnosti a pravdivosti. Zrod individualismu. Východ ? dvě ?poschodí? poznání, poznání skrze autoritu, co je více než mysl.3) Co je ?východní filosofie? - principy: buddhismus4) Co je ?východní filosofie? - principy: hinduismus5) Co je ?východní filosofie? - principy: taoismus6) Kdo je člověk? Poznání, úloha racionality. Platón: tělo omezuje naše poznání. Aristoteles: Kam až sahá rozjímání, tam i blaženost. Křesťanství: odpovědnost před bohem, zatíženost dědičným hříchem, postavení člověka jako spojnice mezi dvěma říšemi. Novověk ? dualistické tendence, důraz na racionalitu.Východ: výjimečnost lidského postavení, rozumové poznání, ego a individualita, nauka annatá v buddhismu7) Štěstí a moralita. Platón: blaženost se rodí z pospolitosti. Štěstí jako to, za čím spějeme. Aristoteles: eudaimoniá má určitou božskou podstatu. Spojení ctnosti a blaženosti. Východ: štěstí jako protiklad utrpení a štěstí jako vysvobození. Etické jednání jako nepřekročitelná podmínka vysvobození.8) Metafyzické myšlenky západu. Dualita/polarita v antické filosofii, cyklické opakování dění. Hegel ? relativita morálního. Schopenhauer ? mé usilování není mým svobodným rozhodnutím. Dualismus v manicheismu a gnózi9) Etika a determinace. Dobro jako nejvyšší cíl, k němuž nedobrovolně směřujeme.Stoikové ? determinismus spojený s etickými požadavky. Spinoza ? nesvoboda a poddanost vášním nevylučují možnost dospět k lásce k bližnímu. Západní racionalistický přístup k jednání. Východní propojení duchovního s tělem a energiemi10) Panteismus: G. Bruno ? vesmír s atributy nekonečnosti, jednoty a oduševnělosti. Spinoza ? Bůh je imanentní příčinou všech věcí11) Platón - fyzická realita jako stín. Plotínos - moné, prodos, epistrofé. Jak může být jedinec zároveň v jednotě s celkem i odlišeným individuem? Láska a poznání. Spontánně dobré jednání.12) Soudobé přístupy: A. Naess inspirovaný Gándhím. Seberealizace jako cesta k harmonii s přírodou.13) Písemný test

Získané způsobilosti

Tento kurz má za cíl stručné uvedení do odlišných východisek a paradigmat, do nichž je zasazena představa o životě a jednání člověka, o dobrém a zlém, smyslu života. Má za cíl vést k nahlédnutí a schopnosti rozpoznat často nereflektovaná přesvědčení, která stojí za našimi racionálně zdůvodňovanými názory na člověka a jeho místu ve světě.

Literatura

Džátaky: příběhy z minulých životů Buddhy. Praha, 2007. Platón. Euthyfrón, Obrana Sókrata, Kritón, Faidón, Kratylos, Theaitétos, Sifistés, Politikos. Vyd. 1. Praha, 2003. ISBN 80-7298-062-9.Zbavitel, Dušan. Hinduismus a jeho cesta k dokonalosti. Praha, 1993. ISBN 80-901225-5-8.Konfucius. Hovory Konfuciovy. Vyd. 1. Praha, 2010. ISBN 978-80-86038-43-8.Frýba, Mirko. Slovo Buddhovo. Olomouc, 2006. Světlo Upanišad. Útěcha a poezie starých písem indických. Liberec, 1998. Platón. Theagés, Charmidés, Lachés, Lysis, Euthydémos, Prótagoras, Gorgias, Menón, Hippias Větší, Hippias Menší, Ión, Menexenos. Vyd. 1. Praha, 2003. ISBN 80-7298-066-1.Vjása: Mahábhárata. Bhaktivedanta Book. 2002. Góvinda Anagárika. Živý buddhismus na západě. Praha, 2007.

Požadavky

Atestace: zápočet? Aktivní účast na seminářích. ? Četba a anotace textu dle vlastního výběru a odevzdání přes kurs Moodle (https://kurzy.uhk.cz)? Závěrečný test z obsahu kursu a povinných textů zveřejněných v Moodle (jsou přiřazeny u tématu týdne)

Garant

Mgr. Marie Hrdá, Ph.D.