Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny filosofie 2 (KFSV / SDEF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / SDEF2 - Dějiny filosofie 2, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Renesanční humanismus. Evropský ostrovní empirismus. Evropský kontinentální racionalismus. Osvícenství a romantismus. Klasická německá filosofie. Postklasická filosofie a moderní směry: pozitivismus a jeho větvení, marxismus a jeho odnože, voluntarismus a filosofie života, pragmatismus a jeho proměny, fenomenologie, počátky a vývoj existencialismu, novoaugustinismus, novotomismus, novokantovství, novohegeliánství, personalismus, realismus, hermeneutika, strukturalismus. Důraz je kladen na práci s primární literaturou, která není v seznamu uváděna, ale kterou posluchači volí na základě témat svých seminárních prací a vystoupení. Důraz je kladen na analýzu renesančního humanismu a péče o regnum hominis, utopické i kriticko-analytické interpretace sociálního a politického života, proměnu hodnotového řádu středověkého obrazu světa a místa člověka na světě; na novověké subjekt-objektové paradigma a utilitaristický příklon ke světu s panským postojem člověka k němu; na teorie přirozenosti: obecně lidské a individuální, teorie společenské smlouvy, přirozených lidských práv a svobod, emocionalitu a racionalitu; na obrat ke gnoseologickým otázkám a praktické filosofii; na idealistické a materialistické linie ve filosofii; na analýzu filosofie dějin; na krizi metafyziky a obrat k člověku (filosofické antropologii) a epistemologii; tříbení antropologického, scientistického a systémového proudu v moderní filosofii; na krizi člověka, náboženskosti, vědy, kultury a hledání východisek z nich.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je pochopit vnitřní logiku vývoje evropského filosofického myšlení od renesance po moderní filosofické směry.

Požadavky

Zápočet se udílí na základě písemného testu. Ústní zkouška vychází ze dvou losovaných otázek.

Garant

doc. PhDr. Ivan Hruška, CSc.