Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní a sociální antropologie (KFSV / SKSAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / SKSAN - Kulturní a sociální antropologie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod ? kulturní a sociální antropologie.2. Evolucionistická antropologie. (teoretická východiska, vznik antropologie,E. B. Tylor, A. Bastian, L. H. Morgan)3. Difuzionalizmus I (vznik a teoretická východiska)4. Difuzionalizmus II (Německo-rakouská škola kulturních okruhů, heliolitická škola.)5. Americký historizmus a kulturní relativizmus. (moderní americká kulturní antropologie, kulturní oblast a kulturní typ)6. Funkcionalistická antropologie I (vznik a teoretická východiska)7. Funkcionalistická antropologie II (B. Malinowski, A. R. Radcliffe-Brown)8. Konfiguracionistická antropologie I (témata a teoretická východiska)9. Konfiguracionistická antropologie II (kulturní vzory a kulturní konfigurace, kulturní témata, mezikulturní komparace, akulturace a kulturní změna)10. Výzkumy osobnosti a kultury I (témata a teoretická východiska)11. Výzkumy osobnosti a kultury II (spor o kulturní determinizmus, freudistická a neofreudistická antropologie, výzkumy osobnosti a kultury v mezikulturní perspektivě)12. Strukturální antropopogie.13. C. Lévi-Strauss14. Neoevolucionistická antropologie (J. S. Huxley, L. A. White)15. Antropologie a ekologie (kulturní ekologie, kulturní materializmus)16. Postprocesuální a experimentální antropologie17. Expedice Monoxylon I, II18. Nová etnografie. (hledání nového paradigmatu, symbolická antropologie)19. Religionistika (témata a teoretická východiska)20. Nové náboženské směry, kulturní a personální identita, modely integrizmů.

Získané způsobilosti

Cílem výuky je podat základní informace o proudech a tématech kulturní antropologie a seznámit posluchače s termíny a teoretickými východisky kultur-ní a sociální antropologie.

Literatura

Weber, Max. K metodológii sociálnych vied. Bratislava, 1983. Kincaid, Harold. Philosophical foundations of the social sciences. 1st pub. Cambridge, 1996. ISBN 0-521-55891-3 .Rosenberg, Alexander. Philosophy of social science. 3rd ed. Boulder, 2008. ISBN 978-0-8133-4351-8.Turner, Stephen P. The social theory of practices. Cambridge, 1994. ISBN 0-7456-0504-4.Risjord, Mark W. Woodcutters and witchcraft. New York, 2000. ISBN 0-7914-4511-9.

Požadavky

Dle instrukcí vyučujícího.

Garant

Mgr. Martin Paleček, Ph.D.