Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Religionistika (KFSV / SRELG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / SRELG - Religionistika, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ÚVOD DO VĚDY O NÁBOŽENSTVÍ. Příčiny a smysl současného tázání se po podstatě a významu náboženství. Předběžné vymezení pojmů náboženství. Tradice českého religionistického výzkumu.NÁBOŽENSTVÍ JAKO PŘEDMĚT RELIGIONISTIKY. Religio. Člověk jako nositel náboženské víry. Víra náboženská a nenáboženská. Dogma. Víra a rozum.TYPOLOGIE NÁBOŽENSTVÍ. Třídící hledisko geografické, etnografické, genetické, sociologické. Vymezení a odůvodnění našeho přístupu k dělení náboženství: náboženství kmenová, národní a světová (nadnárodní).BRÁHMANISMUS, HINDUISMUS, BUDDHISMUS. Védy. Učení o dharmě, karmě a reinkarnaci. Varny. Brahma, Višna, a Šiva. Hare Kršna. Sikhismus. Současná situace hinduismu. Životní osudy Buddhovy. Tripitaka. Čtyři vznešené pravdy buddhismu. Samsaré. Nirvána. Současná situace buddhismu.JUDAISMUS. Judaismus jako nejvýznamnější národní náboženství. Palestina, Kanaán, Izraelité. Diaspora. Tóra, Pentateuch. Základní tématická charakteristika starozákonních biblických knih. Židovská koncepce historického vývoje. Smlouva a její naplňování, resp. dodržování.VZNIK A FORMOVÁNÍ RANÉHO KŘESŤANSTVÍ. Významné inspirace při vzniku křesťanství: antika, gnose, judaismus. Základní tématická charakteristika novozákonních biblických knih. Problematika historické existence Ježíše. Eschatologie. Chiliasmus. Postupné formulování základního křesťanského dogmatu: vyznání apoštolské, nikajské, Athanasiovo. Arius a Athanasius. Edikt milánský. První křesťanské koncily - nikajský, cařihradský, chalcedonský.VÝVOJ KŘESŤANSTVÍ A KŘESŤANSKÉ CÍRKEVNÍ ORGANIZACE. Církev a stát. Vznik řeholních společností (řádů a kongregací). Vznik schizmatu. Vznik pravoslaví. Základní charakteristika pravoslaví, autokefální církve.REFORMACE. První (česká) reformace (zvl. Hus, Chelčický), snaha o náboženské a sociální reformy. Druhá (německo-švýcarská) reformace (Luther, Kalvín, Münzer, Zwingli). Reformační pojetí predestinace, boha, víry. Lutherství a kalvinismus.ISLÁM JAKO TŘETÍ NADNÁRODNÍ NÁBOŽENSTVÍ. Životní osudy Mohamedovy. Hidžra. Korán. Pět sloupů víry. Džíhád. Sunnité a šíité. Současný stav islámu. Islám: náboženství a politika.CÍRKVE A NÁBOŽENSKÉ SPOLEČNOSTI V ČESKÉ REPUBLICE. Charakteristika církví a náboženských společností registrovaných v České republice. Církevní literatura, nakladatelství, vydavatelství, tiskoviny. Církev a sdělovací prostředky.SEKTY. Obecná charakteristika a základní rysy sekt. Historie a současnost. Sekty v České republice.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je představení náboženství jako integrální součásti lidských dějin, pochopení konstitutivních prvků významných duchovních proudů a seznámení se s problematikou tradičních a netradičních náboženství u nás.

Požadavky

Zápočet se udílí buď na základě písemné zápočtové práce či případného seminárního referátu k zadanému tématu, anebo na základě písemného testu. Zkouška zahrnuje část písemnou (odpovědi na 3 kontrolní otázky) a část ústní (odpověď na jednu zadanou otázku).

Garant

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.