Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středověká filosofie (KFSV / STFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFSV / STFI - Středověká filosofie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do studia středověké filosofie. Předpoklady křesťanství a jeho formování (antická filosofie, judaismus. Rané křesťanské sekty. Nový zákon. Eschatologie. Chiliasmus)Raná patristika Gnóse a gnosticismus. Manicheismus. Justin. Tertullianus. Alexandrijská katechetická škola (Kléméns, Órigenés). Antiochijská exegetická škola (Arius, Nestorius, Jan Zlatoústý). Povaha náboženského myšlení v patristice: supranaturalismus a supraracionalismus.Augustinus Aurelius. Život a dílo. Završení vývojových tendencí patristiky. Sebejistota myšlení jako jediné východisko ze skepse; pochybování jako cesta do nitra člověka. Radikální teocentrismus. Člověk jako vrchol světa. Vztaženost lidského rozumu k bohu. Dualismus těla a duše. Kreacionismus a jeho permanentnost. Čas a časovost. Etický dualismus. Augustinova teorie hříchu jako základ církevního křesťanského učení. Augustinova filosofie dějin.Mezi patristikou a scholastikou Zakladatelé středověku (Boethius, Cassiodorus, Isidor Sevillský, Beda Venerabilis). Prohlubování znalostí děl antických myslitelů.Raná scholastika. Jan Scotus Eriugena. Anselm z Canterbury. Petr Abélard.Nominalismu a realismu. Řešení povahy obecného (idejí, pojmů, univerzálií) a jedinečného (konkrétního).Vrcholná scholastika Albert Veliký.Tomáš Akvinský. Život - studia, vzdělání a dílo. Vztah filosofie a teologie; jejich souvislost a diference. Pravdy přirozené a nadpřirozené. Metafyzika. Učení o látce (možnosti) a tvaru (formě); přechod od možnosti ke skutečnosti. Bytnost jako obecná podstata věcí; k bytí nutná působící příčina. Bůh jako jednota esence a existence. Analogické poznávání boha. Důkazy boží existence. Duše. Člověk.Pozdní scholastika. Roger Bacon. Jan Duns Scotus. William Occam.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je pochopení vnitřní logiky vývoje evropského myšlení od konce antiky po začátek renesance s důrazem na vznik a formování křesťanského filosofického myšlení.

Požadavky

Dle instrukcí vyučujicího.

Garant

Mgr. Marie Hrdá, Ph.D.