Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny povstaleckých hnutí (KP / DEHNU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / DEHNU - Dějiny povstaleckých hnutí, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz poskytuje souhrnný přehled vývoje povstaleckých hnutí a zaměřuje se na rozbor vybraných sociálně-vědních přístupů a schémat uplatňovaných při studiu historických i soudobých povstaleckých fenoménů. V rámci kurzu je pozornost věnována posouzení vztahu mezi různými projevy povstalectví z hlediska rozvíjení jejich analýzy a politologické interpretace.Dějiny povstaleckých hnutí jako předmět interdisciplinárního výzkumu; historické, sociálně-vědné a bezpečnostně-strategické přístupy.Přehled povstaleckých hnutí od antiky do osmnáctého století (vybrané příklady); dědictví rurálních rebelií;Povstalecká hnutí v napoleonské EvropěPovstalecká hnutí ve druhé polovině devatenáctého století a ve dvacátém století; souvislosti mezi předmoderními a moderními formami protestu;Pojetí "politiky kolektivního násilí" v díle Ch. Tillyho; využití Tillyho pojmových schémat při studiu povstaleckých hnutí;Perspektivy výzkumu povstaleckých hnutí; politologické hledisko.

Literatura

Tilly, Charles. Politika kolektivního násilí. Praha, 2006. ISBN 80-86429-60-1.Hobsbawm, Eric J. Primitive Rebels. Studies in Archaic Forms of Social Movements in the19th and 20th Centuries. London, 1965. ISBN 0393003280.

Požadavky

Zpracování písemného výstupu (eseje).

Garant

prof. PhDr. Maxmilián Strmiska, Ph.D.