Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diplomacie v praxi (KP / DIPLO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / DIPLO - Diplomacie v praxi, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky předmětu. Definice diplomacie; její místo v mezinárodních vztazích. Rozdělení seminárníchúkolůPopis obsahu a fungování diplomacie (instituce, subjekty, nástroje, mezinárodní úmluvy o diplomatických vztazích)Česká diplomacie (historie, subjekty, současný stav, priority, struktura MZV, další instituce)Diplomacie v EU (metody vyjednávání, společná zahraniční a bezpečnostní politika,Evropská služba pro vnější činnost)Typy diplomacie (politická, ekonomická, kulturní, ), specializované instituce (Česká centra, CzechTrade,CzechTurist, CzechInvest, obchodní komory, ; srovnání se zahraničím), jednotná státní propagaceDiplomatický protokol, diplomatické uzanceEtiketa v diplomacii (I.)Etiketa v diplomacii (II.)Komunikace v diplomacii (význam informací, jejich ochrana, předávání, diplomatická korespondence)Praktické příklady ze zahraniční politiky a jejich diplomatická řešení

Získané způsobilosti

Jeho cílem je poskytnout studentům praktický pohled na některé formální stránky mezinárodních vztahů. Nabídne přehled o vývoji a současném stavu světové a české diplomacie, seznámí se základy diplomatických zvyklostí, protokolu a etikety, bude se zabývat formami komunikace v diplomacii, jednotlivými typy diplomatických aktivit, apod. V průběhu kurzu budou analyzovány některé konkrétní diplomatické postupy a řešení formou praktických příkladů.Podmínkou účasti v kurzu je předchozí absolvování základního kurzu mezinárodních vztahů.

Literatura

Teplík, T. Evropská diplomacie v historických souvislostech. Praha, 2008. Kořán, M, a Hrabálek, M. Česká zahraniční politika: aktéři, struktura, proces. Brno, 2007. Zbořil, F. Československá a česká zahraniční politika: minulost a současnost. Praha, 2010. Veselý, Z. Dějiny mezinárodních vztahů. Plzeň, 2007.

Požadavky

Požadavky na ukončení kurzu jsou trojí: (1) účast ve výucev rámci povinných seminářů; (2) proslovení seminárníprezentace na zadané téma; a (3) ústní zkouška z obsahupřednášek a zadané četby.

Garant

Ing. Miloš Lexa

Vyučující

Ing. Miloš Lexa