Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Energetická politika 1 (KP / EPOL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / EPOL1 - Energetická politika 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický vývoj energetické bezpečnosti od počátku do současnostiKonceptualizace energetické bezpečnosti a energetické politiky, dimenze energetické bezpečnostiHrozby a rizika energetické bezpečnosti a nástroje zajištění energetické bezpečnostiEnergetické zdroje, struktura palivo-energetická bilance, hlavní produkční a dodavatelské oblasti a geopolitika přepravních trasEnergetická bezpečnost Afriky (zásoby a rezervy energetických surovin, produkce, spotřeba, palivo-energetická bilance, geopolitika přepravních tras, energetická spolupráce)Energetická bezpečnost a politika vybraných států subsaharské Afriky I (Nigérie, Angola a Súdán)Energetická bezpečnost a politika vybraných států subsaharské Afriky II (Gabon, Rovníková Guinea a Jihoafrická republika)Energetická bezpečnost Latinské Ameriky (zásoby a rezervy energetických surovin, produkce, spotřeba, palivo-energetická bilance, geopolitika přepravních tras, energetická spolupráce)Energetická bezpečnost a politika vybraných států Latinské Ameriky (Argentina, Brazílie a Kolumbie)Energetická bezpečnost a politika vybraných států Latinské Ameriky (Bolívie, Ekvádor a Venezuela)

Získané způsobilosti

Cílem tohoto kurzu je seznámit posluchače se základními předpoklady, koncepty a fakty o problematice energetické bezpečnosti, jak z hlediska jednotlivých energetických surovin, tak z hlediska dvou světových regionů, a to Afriky a Latinské Ameriky. První část kurzu je zaměřena na konceptualizaci energetické bezpečnosti (definice, teoretické přístupy, hlavní definiční znaky a dimenze energetické bezpečnosti), vývoj struktury palivo-energetické bilance, hlavní produkční a dodavatelské oblasti a geopolitiku přepravních tras. Druhá část kurzu je zaměřena na energetickou politiku a bezpečnost jednotlivých regionů Afriky. Poslední část kurzu je pak je věnována energetické bezpečnosti regionu Latinské Ameriky a jeho vybraným státům.

Literatura

Souleimanov, Emil a kol. Energetická bezpečnost. Plzeň, 2011. Carlson, Joanna, E. (Ed.). Latin America: Energy and Politics (Latin American Political, Economic, and Security Issues). USA, 2010. Alao, Abiodun. Natural Resources and Conflict in Africa. USA, 2008. Sovacool, Benjamin, K. (ed.). The Routledge Handbook of Energy Security. London, 2011. Beri, Ruchita a Sinha, Uttam Kumar (eds.). Africa and Energy Security: Global Issues, Local Response. India, 2009. Pedraza, Jorge, Morales (ed.). Energy in Latin America and the Caribbean: The Current and Future Role of Conventional Energy Sources in the Regional Electricity Generation (Latin American Political, Economic, and Security Issues). USA, 2012. Pedraza, Jorge, Morales (ed.). Energy in Latin America and the Caribbean: The Current and Future Role of Renewable and Nuclear Energy Sources in the Regional Electricity Generation .. Energy Science, Engineering and Technology). USA, 2013. Luft, Gal a Korin, Anne (eds.). Energy Security Challenges for the 21st Century: A Reference Handbook (Contemporary Military, Strategic, and Security Issues). Santa Barbara, 2009. Goldthau, Andreas (ed.). The Handbook of Global Energy Policy. USA, 2013. Ghazvinian, John. Untapped: The Scramble for Africa s Oil. USA, 2008.

Požadavky

Požadavky na ukončení: Kurz je zakončen zápočtem a zkouškou. A. Zápočet student získává za: 1) účast na seminářích - počet absencí na hodinách semináře nepřekročí dvě, každá další musí být omluvená;2) prezentaci a četbu - každý posluchač bude mít 1 x za semestr prezentaci na zadané téma, které odpovídá jednotlivým textům, z nichž si bude moct student vybrat. Prezentace musí splňovat následující podmínky: - Rozsah prezentace bude 15 - 20 minut - Prezentace bude čerpat ze zadaných zdrojů a bude připravena v PowerPointu. Vypracovaná prezentace bude zaslána vyučujícímu nejpozději 48 hod. před vystoupením na semináři. - Všechny použité zdroje budou uvedeny v závěru prezentace.- Prezentace bude proslovena (nikoliv čtena!) spisovnou češtinou.- Každý prezentující musí moderovat následnou seminární diskuzi. Z tohoto důvodu si prezentující připraví minimálně dvě diskusní otázky, které uvede v závěru své prezentace. 3) aktivitu - všichni studenti budou seznámeni s četbou textů, které budou během daného semináře prezentovány. Každý student si připraví poznámky a otázky, které budou zahrnovat tři nejdůležitější/nejzajímavější aspekty nebo konstruktivní kritiku dané literatury. Tyto poznámky a otázky budou prodiskutovány během semináře. - Přečtení zbývající literatury, která nebude probírána v podobě prezentace, bude na uvážení studenta.B. Zkouška je celkovým hodnocením zvládnutí náplně a problematiky kurzu. Zkouška proběhne formou písemného testu.Způsob hodnocení: Studenti, kteří získají zápočet, budou moci přistoupit ke zkouškovému testu. Ten bude vycházet jak ze znalosti přednášek, tak témat diskutovaných v rámci seminářů i povinné četby.Zkouška bude hodnocena na škále:19-20 bodů - A17-18 bodů - B15-16 bodů - C13-14 bodů - D11-12 bodů - E 0-10 bodů - F

Garant

Mgr. et Mgr. Lukáš Tichý

Vyučující

Mgr. et Mgr. Lukáš Tichý