Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská unie: politiky a procesy (KP / EUPOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / EUPOL - Evropská unie: politiky a procesy, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Téma č. 1Politická agenda v EU a tvorba politiky EU. Evropská úroveň tvorby politiky ? horizontální a vertikální dělení moci. Politický systém EU. Aktéři rozhodování na evropské úrovni. Lobing v EU.Téma č. 2Legislativní proces v EU a jeho vliv na realizaci politik. Instituce jako součást legislativního procesu. Hlavní formy rozhodování. Formální pravomoci vs. reálný vliv. Demokratický deficit.Téma č. 3Jednotný vnitřní trh: nový přístup v EU. Geneze vzniku společného trhu EU. Svobody JVT. Překážky jeho vzniku a fungování. Perspektivy JVT.Téma č. 4Soutěžní politika. Východiska a koncepce. Vývoj soutěžní politiky. Porušování soutěže a základná pilíře soutěžního práva v EU. Dopad soutěžní legislativy na členské státy.Téma č. 5Evropská hospodářská a měnová unie. Geneze HMU. Výchozí koncepce výstavby HMU. Konvergenční kritéria. Procesy a základy fungování HMU.Téma č. 6Zemědělská politika. Předpoklady realizace zemědělské politiky a geneze jejího vývoje. Sociální a politické faktory SZP. Národní dimenze SZP. Reformy SZP.Téma č. 7Rozpočet EU a financování politik. Etapy vývoje evropského rozpočtu. Struktura rozpočtu. Kontrola rozpočtu.Téma č. 8Kohezní a strukturální politika. Vývoj regionální politiky. Východiska a koncepce regionální politiky. Nástroje regionální politiky a jejich uplatňování.Téma č. 9Obchodní politika. Vývoj obchodní politiky EU. Multilaterální charakter obchodní politiky. Nástroje ochrany obchodu. EU a WTO.Téma č. 10Sociální politika. Vývoj sociální politiky EU a základní přístupy. Principy uplatňování sociální politiky. Reformy sociální politiky. Sociální charta.Téma č. 11Enviromentální politika. Vývoj politiky životního prostředí. Principy a nástroje politiky ŽP.Téma č. 12Vnitřní věci, bezpečnost a justiční spolupráce. Vývoj spolupráce v oblasti justice a vnitřních věcí. Schengenský systém. Realizace politiky v oblasti justice a vnitřních věcí.Téma č. 13Rozšíření Evropské unie. Rozšiřovací proces ? trvalá součást vývoje evropské integrace. Východní rozšíření EU. Mechanismy a nástroje rozšiřovacího procesu. Perspektivy dalšího rozšíření.

Získané způsobilosti

Kurz seznámí posluchače s hlavními aspekty rozhodování a tvorby politik v rámci Evropské unie. Akcentován bude aktuální vývoj v jednotlivých oblastech, způsoby rozhodování, vliv integrace na jednotlivé členské státy a naopak ovlivnění národních politik integračními kroky.

Požadavky

Kurz je ukončen zápočtem a zkouškou. Zápočet bude udělen po splnění všech těchto požadavků:U studentů, kteří budou mít referát: Přednesení referátu. Příprava powerpointové prezentace doprovázející referát. Prezentaci zašlou referující vyučujícímu elektronickou poštou týden před daným seminářem. Plnění případných úkolů zadaných v rámci WebCT.Dostatečná účast na seminářích. Povoleny jsou maximálně 3 absence Zpracování seminární práce (studenti, kteří nevystoupí na semináři)Zkouška proběhne formou ústního pohovoru, který zohlední vystupování na semináři a zpracování seminární práce. Součástí hodnocení bude taktéž orientace v zadané četbě a pravidelná práce s dalšími informačními zdroji, zejména: www.euractiv.com, www.europa.eu.Zkouška proběhne formou ústního pohovoru, který zohlední vystupování na semináři a zpracování seminární práce. Součástí hodnocení bude taktéž orientace v zadané četbě a pravidelná práce s dalšími informačními zdroji, zejména: www.euractiv.com, www.europa.eu.int. Způsob hodnocení viz výše Upozornění - podvodné plnění studijních povinnostíVydávání publikovaných či nepublikovaných cizích myšlenek nebo děl za vlastní a přebírání publikovaných či nepublikovaných myšlenek nebo děl jiných autorů bez uvedení autorství (plagiátorství) je vážným disciplinárním přestupkem a není na KPOL FHS tolerováno. Vůči posluchači, který se jej dopustí, bude katedra iniciovat zahájení disciplinárního řízení s návrhem na vyloučení ze studia. Riziku podání návrhu na zahájení disciplinárního řízení se vystavuje rovněž student, který se dopustil podvodného jednání ve věci kontroly účasti ve výuce, jímž se rozumí zejména falšování a žádost o zfalšování podpisu v prezenční listině a uvádění nepravdivých informací o důvodech neúčasti ve výuce.

Garant

Karel Vít