Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Evropy 1789-1914 (KP / KDEJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / KDEJ1 - Dějiny Evropy 1789-1914, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Základní přehled historiografie - eurohistoriografie.2. Francouzská revoluce a napoleonská Evropa3. Vídeňský kongres a Svatá aliance4. Zrod moderní Evropy5. Evropské revoluce 1848 - 18496. Národní státy v Evropě7. Česká politika v 19. století8. Evropský světový systém 1871 - 19149. První světová válka a versailleský systém10. Evropské demokracie mezi světovými válkami11. Totalitní režimy v meziválečné Evropě12. Druhá světová válka

Získané způsobilosti

Hlavním úkolem je přiblížit základní znalosti politického vývoje Evropy, počínaje Francouzskou revolucí a konče druhou světovou válkou.

Požadavky

Požadavky na získání zápočtu: semestr končí zápočtem, který bude poskytován za odevzdanou písemnou práci na téma určené examinátorem kurzu. Písemná práce bude mít maximálně 5 stran (upřednostněn je tezovitý, tzv. strukturální výklad) a v zásadě tři odlišené části: (1) pokud možno co nejpřesnější popis události (v tezích), (2) vlastní výklad, analýzy či hodnocení, (3) prameny a literatura (existující i použité) - žádná z těchto tří částí nesmí chybět. Studenti si na přednáškách co nejdříve vyberou (obsadí) některé z nabízených témat, vlastní heuristika patří k základním úkolům. Práce se obvykle odevzdává v zápočtovém týdnu nebo ve zkouškovém období tohoto semestru.

Garant

Mgr. Jiří Hutečka, Ph.D.