Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská unie: politiky a procesy (KP / KEUPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / KEUPO - Evropská unie: politiky a procesy, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Téma 1Politická agenda v EU a tvorba politiky EU. Evropská úroveň tvorby politiky ? horizontální avertikální dělení moci. Politický systém EU. Aktéři rozhodování na evropské úrovni. Lobing v EU.Téma 2Legislativní proces v EU a jeho vliv na realizaci politik. Instituce jako součást legislativníhoprocesu. Hlavní formy rozhodování. Formální pravomoci vs. reálný vliv. Demokratický deficit.Téma 3Jednotný vnitřní trh: nový přístup v EU. Geneze vzniku společného trhu EU. Svobody JVT. Překážkyjeho vzniku a fungování. Perspektivy JVT.Téma 4Soutěžní politika. Východiska a koncepce. Vývoj soutěžní politiky. Porušování soutěže a základná pilíře soutěžního práva v EU. Dopad soutěžní legislativy na členské státy.Téma 5Evropská hospodářská a měnová unie. Geneze HMU. Výchozí koncepce výstavby HMU. Konvergenční kritéria. Procesy a základy fungování HMU.Týden 6Zemědělská politika. Předpoklady realizace zemědělské politiky a geneze jejího vývoje. Sociální a politické faktory SZP. Národní dimenze SZP. Reformy SZP.Téma 7Rozpočet EU a financování politik. Etapy vývoje evropského rozpočtu. Struktura rozpočtu. Kontrolarozpočtu.Téma 8Kohezní a strukturální politika. Vývoj regionální politiky. Východiska a koncepce regionální politiky.Nástroje regionální politiky a jejich uplatňování.Téma 9Obchodní politika. Vývoj obchodní politiky EU. Multilaterální charakter obchodní politiky. Nástrojeochrany obchodu. EU a WTO.Téma 10Sociální politika. Vývoj sociální politiky EU a základní přístupy. Principy uplatňování sociální politiky.Reformy sociální politiky. Sociální charta.Téma 11Enviromentální politika. Vývoj politiky životního prostředí. Principy a nástroje politiky ŽP.Téma 12Vnitřní věci, bezpečnost a justiční spolupráce. Vývoj spolupráce v oblasti justice a vnitřních věcí.Schengenský systém. Realizace politiky v oblasti justice a vnitřních věcí.

Získané způsobilosti

Kurz seznámí posluchače s hlavními aspekty rozhodování a tvorby politik v rámci Evropské unie.Akcentován bude aktuální vývoj v jednotlivých oblastech, způsoby rozhodování, vliv integrace najednotlivé členské státy a naopak ovlivnění národních politik integračními kroky.

Požadavky

Kurz je ukončen zkouškou. Předpokladem postupu ke zkoušce je:Dostatečná účast na výuce. Povoleny jsou maximálně 3 absenceOdevzdání seminární práce dle požadavků sdělených ve výuce a v rámci WebCTZkouška proběhne formou ústního pohovoru, Součástí hodnocení bude taktéž orientace v zadané četbě a pravidelná práce s dalšími informačními zdroji, zejména: www.euractiv.com, www.europa.eu.

Garant

Mgr. Stanislav Myšička, Ph.D.