Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politické dějiny Afriky 2 (KP / KPOAF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / KPOAF - Politické dějiny Afriky 2, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Afrika po 1. světové válce. Panafrikanismus a jeho působení.2. Severní Afrika mezi dvěma válkami.3. Západní a východní Afrika mezi dvěma válkami.4. Jižní Afrika mezi dvěma válkami.5. Druhá světová válka v Africe a její důsledky.6. Poválečná severní Afrika a její dekolonizační proces.7. Rok Afriky - nezávislost jednotlivých zemí a komparace jednotlivých kauz; vznik dlouhodobých krizí (Kongo).8. Dokončování dekolonizace v 60. letech a vznik OAJ.9. Krizové jevy v 70. letech - africké diktatury, války a politické koncepce.10. Dekolonizace portugalských kolonií jako poslední etapa africké dekolonizace. Důsledky.11. Postdekolonizační procesy v 80. letech. Poslední dekolonizační kauzy (bělošské režimy).12. Afrika v 90. letech. Konec apartheidu. Krize přerůstající do mezinárodního společenství (Somálsko, Rwanda,Dárfúr).13. Současná Afrika a její hlavní problémy vyplývající z historického vývoje.

Získané způsobilosti

Bližší informace na http://ff.uhk.cz/politologie

Literatura

Cesar, J. Britská říše v období imperialismu 1870-1945. Praha, 1970. Klíma, J. Dějiny Afriky. Praha, 2012. Křivský, P. a Skřivan, A. Do nitra kontinentů. Praha, 1988. Klíma, J. Pod německou vlajkou. Příběh jedné koloniální říše. Praha, 2005. Balandier, G. Politická antropologie. Praha, 2000.

Požadavky

Ústní zkouška podle zadaných okruhů na základě znalostiotázek. Předpokládá se znalost dostupné české a výběrovécizojazyčné literatury a zájem (podrobnější znalost vývojeněkterého státu/regionu).

Garant

doc. PhDr. Jan Klíma