Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Guerilly v Latinské Americe (KP / LAMGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / LAMGE - Guerilly v Latinské Americe, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Týden 1Přednáška:Nekoná se.Seminář:Seznámení s programem kurzu, rozdělení prezentací.Týden 2Přednáška:Obecná charakteristika guerillových hnutí; guerilla vs. teroristická organizaceSeminář:Městské guerilly (se zaměřením na uruguayské Tupamaros)Týden 3Přednáška:Hlavní teoretikové revoluceSeminář:Che Guevarova strategie vedení partyzánského bojeTýden 4Přednáška:Hnutí 26. července na KuběSeminář:Charakter kubánského režimu po převzetí moci castristyTýden 5Přednáška:Sandinovská fronta národního osvobození v NikaraguiSeminář:Situace v zemi po převzetí moci sandinisty se zaměřením na boj s tzv. contrasTýden 6Přednáška:Ostatní středoamerické guerilly (Salvador, Guatemala, Honduras)Seminář:Vliv guerillové činnosti na vztahy ve středoamerickém regionu; mírové dohody z EsquipulasTýden 7Přednáška:FARC v KolumbiiSeminář:Bezpečnostní politika kolumbijských vlád od 90. let 20. století do současnosti v kontextu činnosti místních guerillových skupin; současná aktivita povstaleckých skupinTýden 8Státní svátek/studijní týden - výuka se nekoná.Týden 9Přednáška:Světlá stezka v PeruSeminář:Bezpečnostní politika peruánských vlád 90. let v kontextu činnosti senderistů; současná aktivita guerillyTýden 10Přednáška + seminář:Promítání filmuTýden 11Přednáška:Neúspěšné snahy o guerillový boj v ostatních jihoamerických státech (Argentina, Brazílie, Ekvádor, Chile, Paraguay, Venezuela)Seminář:Bolívie - analýza příčin Che Guevarova neúspěchuTýden 12Přednáška:Vliv činnosti guerillových hnutí na vztahy mezi vybranými latinskoamerickými státySeminář:Role USA v rámci protiguerillového bojeTýden 13Zápočtový týden - výuka se nekoná, možnost absolvování zkoušky v předtermínu.

Získané způsobilosti

Předmět ?Guerilly v Latinské Americe? je jednosemestrálním povinně volitelným kurzem určeným pro posluchače katedry politologie, a to jak bakalářské, tak navazující magisterské formy studia. Cílem kurzu je seznámit studenty s latinskoamerickým fenoménem guerill, které se zejména od 60. let 20. století objevily v téměř každém státě tohoto regionu a více či méně významně ovlivnily jeho vnitropolitický vývoj. Pro hlubší pochopení významu těchto subjektů se zaměříme nejen na teoretická východiska guerillových či také partyzánských hnutí, ale rovněž na konkrétní případové studie, resp. vývoj daných skupin a výsledky jejich protivládního boje.

Požadavky

Kurz je ukončen zápočtem a zkouškou. Zápočet studenti získají za splnění domluveného úkolu (vystoupení na téma zadané v sylabu), který vyučující pošlou e-mailem ke kontrole nejpozději 24 hodin před konáním semináře, a následné vedení seminární diskuze. Ostatní studenti se s tématem předem seznámí (viz četba v Moodlu) a připraví si alespoň jednu otázku do diskuze či kritickou připomínku apod. k prezentovanému tématu. Současně absence na seminářích nepřekročí dvě. Zkouška proběhne formou elektronického testu v Moodlu. Studenti, kteří získají zápočet, budou moci přistoupit ke zkouškovému testu. Ten bude vycházet jak ze znalosti přednášek, tak témat diskutovaných v rámci seminářů. Hranice úspěšnosti: 90 % a více ? výborně 89 ? 75 % - velmi dobře 74 ? 60 % - dobře méně než 60 % - neprospěl/a

Garant

Mgr. et Mgr. Michaela Kudynová