Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modernizace a politické transformace (KP / MODTR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / MODTR - Modernizace a politické transformace, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen na rozbor politických aspektů teorií modernizace a jejich vazeb ke schématům uplatňovaných při studiu politických transformací kritiky těchto teorií v různých fázích (tzv. první a druhé vlny) jejich vývoje. V kurzu bude zdůrazněna vazba mezi teoriemi modernizace a demokratizace. Pozornost bude věnována rovněž problematice aplikace teorií modernizace v areálových studiích.Hlavní tematické okruhy:První a druhá vlna modernizace a teorie modernizace.Tradice a modernita; "pozápadnění" a východiska modernizace, otázka evolučních univerzálií.Demokratizace, industriální a postindustriální fáze modernizace.Koncepce vícečetných modernit a možnosti jejího využití v politologii a areálových studiích.Modernizace, demokratizace a "dedemokratizace".Demokratizační a transformační studia studia, agenda soudobého politologického výzkumu procesů modernizace a její areálová specifika.

Literatura

Arnason Johann. Historicko-sociologické eseje. Praha, 2010. Keller Jan. Teorie modernizace. Praha, 2007. Šubrt Jiří, Árnason Jóhann Páll. Kultury, civilizace, světový systém. Praha, 2010.

Požadavky

Zpracování písemné přípravy a eseje, absolvování dílčího písemného přezkoušení.

Garant

prof. PhDr. Maxmilián Strmiska, Ph.D.