Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní politické dějiny Egypta (KP / MOPEG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / MOPEG - Moderní politické dějiny Egypta, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Týden 1 Muhammad Ali, jeho dynastie a vláda v 19. století. Francouzská expedice do Egypta.Týden 2 Egypt a první světová válka. Situace v regionu před jejím vypuknutím a během ní. Britská okupace.Týden 3 Egypt mezi dvěma světovými válkami. Wafd, samostatnost Egypta, Fuád I., ústava, parlament.Týden 4 Anglo-egyptské vztahy, Súdán.Týden 5 Obchod, hospodářství a krize ve třicátých letech dvacátého století.Týden 6 Druhá světová válka a role Egypta.Týden 7 Situace po WWII, král Farúk, požár Káhiry, Svobodní důstojníci.Týden 8 Revoluční rok 1952: příčiny převratu a jeho důsledky pro egyptskou společnost. Svržení monarchie.Týden 9 Prezident Gamal Abd An-Násir: domácí a zahraniční politika.Týden 10 Suezská krize 1956.Týden 11 Prezident Anwar Sadat: zahraniční politika země, mírová smlouva s Izraelem, vztahy s arabskými státy.Týden 12 Prezident Husni Mubarak: politický vývoj od osmdesátých let dvacátého století do současnosti.Týden 13 Únor 2011 a egyptská revoluce. Nová kapitola moderních egyptských dějin. Ústavní reformy, parlamentní volby, prezidentské volby 2011. Aktéři porevoluční egyptské politické scény.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit posluchače s politickými, hospodářskými a kulturními dějinami Egypta především v průběhu 20. století. Detailnímu rozboru bude podrobena domácí i zahraniční egyptská politika a významné události afrického i evropského kontinentu, které ji významným způsobem ovlivnily; zvláštní pozornost pak bude věnována roli Egypta na scéně mezinárodní politiky, vlivu v arabském a islámském světě až dodnes. Seminární práce, kterou studenti během semestru vypracují, se zaměří (dle individuálního výběru) na významné osobnosti egyptského politického, kulturního a společenského života či nejdůležitější události přelomu 19. a 20. století v této zemi; její výsledek bude prezentován v rámci semináře, kde budou rovněž diskutovány aktuality současného dění na egyptské politické či kulturní scéně.

Požadavky

Požadavky na ukončení Kurz bude ukončen ústní zkouškou prověřující základní orientaci v moderních egyptských politických dějinách. Způsob hodnocení Aktivní účast na semináři, seminární práce, ústní prověření znalostí.

Garant

Mgr. Jana Kostrounová