Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nová sociální hnutí (KP / NOSOH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / NOSOH - Nová sociální hnutí, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Týden 1: Úvodní hodina, rozdělení témat na prezentace, obeznámení s požadavky kurzuTýden 2: Teorie sociálního pole, Teorie transnacionálního pole, Metodologický nacionalismus, Aplikace teorií na Nová sociální hnutíTéma prezentace: Identita migrantů v sociálním poli na příkladu vybrané země.Týden 3: Občanská společnost I. (Definice a klasifikace pojmu, Koncepty občanské společnosti, Občanská veřejná sféra)Téma prezentace:Teroristické skupiny jako součást občanské společnosti.Týden 4: Občanská společnost II. (Kritické teorie společnosti, Frankfurtská škola, Třetí sektor)Téma prezentace:Subjektivní vs. Objektivní rozum.Týden 5: Postmoderní občanská společnost; Postmoderní stát (GOS, mezinárodní nevládní organizace, transnacionální sociální hnutí, transnacionální sítě obhajoby zájmů)Téma prezentace: Televize jako médium.Týden 6: Stará sociální hnutí: Definice a klasifikace sociálních hnutí, Transnacionální sociální hnutí, Marxistická definice SH, Stará vs. Nová SHTéma prezentace:Materialistické pojetí dějin.Týden 7: Multikulturní společnost a multikulturalismus jako soudobý fenomén (Definice, Modely, Imigrační politiky a strategie, Migrace v soudobém světě)Téma prezentace:Nacionalismus v soudobém světě.Týden 8: Globální protesty proti válkám (Definice míru, definice Mírového hnutí, Mírové hnutí ve světě, Mírové hnutí v ČR, Spravedlivá válka, Fenomén lidských práv)Téma prezentace: Zneužití myšlenky mírového hnutí k prosazení nadvlády.Týden 9: Studijní týden - výuka se nekoná.Týden 10: Zelené hnutí a problematika enviromentalismu (Ideologie, Etika, Teoretici, Identita, Enviromentalismus v rozvoji)Téma prezentace: Ekoterorismus jako příklad radikálního enviromentalismu.Týden 11: Problematika genderu a feminismu jako ideologie (Gender, Feminismus, Teorie Feminismu, Feminismus a česká společnost)Téma prezentace: Genderová stereotypizace rolí v soudobé společnosti.Týden 12: Antiglobalizmus vs. globalizmus (Antiglobalizmus, Ideologická a praktická část AH, Antiglobalizační hnutí v ČR, Kritika AH)Téma prezentace: Značkově orientované spotřební společnost.Týden 13: Zápočtový týden ? výuka se nekoná.

Získané způsobilosti

Předmět ?Nová sociální hnutí? je jednosemestrální povinně volitelný kurz, určený zejména pro posluchače katedry politologie. Cílem kurzu je obeznámit studenty s fenoménem nových sociálních hnutí a tvorbou identit v éře globalizace. Získané poznatky by měly posluchačům poskytnout teoretický základ pro hlubší porozumění kritickým teoriím společnosti. Důraz bude kladen na propojení teoretických poznatků s praktickými příklady.

Požadavky

Požadavky na ukončení:Kurz Nová sociální hnutí bude ukončen ústní zkouškou. Student musí prokázat znalost látky, která zazní na přednáškách i seminářích, a povinných seminárních textů. K výslednému hodnocení přispěje kvalita prezentace, počet bodů za aktivitu a prověřené znalosti.Způsob hodnocení:Prezentace v Power Pointu (rozsah cca 20 minut, za prezentaci a body za aktivitu bude udělen zápočet), aktivní účast na seminářích (tolerovány budou max. 2 neomluvené absence, nutnost získat min. 6 bodů za aktivitu, pokud student nezíská dostatečný počet bodů za aktivitu, budou jeho znalosti prověřeny testem!), ústní prověření znalostí.

Garant

Mgr. Iveta Ptáčníková