Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politické dějiny Latinské Ameriky 1 (KP / PDL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / PDL1 - Politické dějiny Latinské Ameriky 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přírodní determinanty latinskoamerického vývoje, specifické ekosystémy a regionální přírodní útvary.2. Předkolumbovské kultury Mezoameriky pevninské i ostrovní.3. Španělská conquista.4. Portugalská conquista.5. Španělská Amerika v 17. století - konsolidace, kultura, systém flotil.6. Brazílie na přelomu 18. a 19. století.7. Osvobozenecké války ve španělské Americe.8. Hispanofonní Latinská Amerika v 19. století.9. Hispanofonní Amerika do 1. světové války. Druhá tichomořská válka, vývoj na Antilách.10. Brazilské císařství. První a druhé císařství, občanské války.11. Latinská Amerika od 1. světové války do 50.let. Mexická revoluce, tenentismus v Brazílii, vlivy USA ve Střední Americe.12. Latinská Amerika v 2. polovině 20. století. Hlavní problémy a konflikty. Kubánská revoluce.13. Česko-latinskoamerické kontakty a spolupráce.

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je uvedení do prostředí a starších dějin Latinské Ameriky od dědictví nativních kultur přes conquistu až po příčiny a průběh osvobozeneckých válek. Výklad akcentuje specifické formy politické organizace koloniálních říší Španělska a Portugalska v Americe.

Literatura

Opatrný, J. Amerika v proměnách staletí. Praha, 1998. Opatrný, J. Amerika v proměnách staletí. Praha, 1998. Chalupa, J. Dějiny Argentiny, Uruguaye a Chile. Praha, 2012. Roedl, B. Dějiny Peru a Bolívie. Praha, 2007. Jungbauer, R. Latinská Amerika a USA. Praha, 2013. Dvořáková, V., Němec, J. a Buben, R. ?Que el pueblo mande! Levicové vlády, populismus a změny režimu v Latinské Americe. Praha, 2013. Livingstoneová, G. Zadní dvorek Ameriky ? USA a Latinská Amerika od Monroeovy doktríny po válku proti teroru. Praha, 2011. Klíma, J. Zrození Latinské Ameriky. Simón Bolívar a jeho doba. Praha, 2007.

Požadavky

Zkouška na základě zkušebních otázek a znalosti části předepsané literatury. Způsob hodnocení: Evaluace výkonu u ústní zkoušky na základě znalosti látky a literatury ke zvolenému tématu.

Garant

doc. PhDr. Jan Klíma

Vyučující

doc. PhDr. Jan Klíma