Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politika a jazyk v Latinské Americe (KP / POJAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / POJAZ - Politika a jazyk v Latinské Americe, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Politická, sociální a ekonomická situace po pádu bipolárního světa; neoliberalismus v Latinské Americe; nástup tzv. nové levice na počátku milénia; demokratizace po období vojenských diktatur; nové autoritativní režimy, problematika pučů v LAm.Diskurzivní analýza jako způsob kvalitativní analýzy společenských jevů; role jazyka při vytváření a udržování sociálních nerovností a legitimizace politického systému. Vysvětlení pojmů diskurz, text, kvalitativní a kvantitativní analýza ve společenských vědách. Problémy diskurzivní analýzy: vytyčení cílů výzkumu, vytváření korpusu textů k analýze, limitace diskurzivní analýzy, badatelova předpojatost.Seznámení s van Leeuwenovou metodou analýzy výběru lexikálních jednotek označujících sociální aktéry a jednání. Praktická ukázka diskurzivní analýzy mediálních textů z období puče proti prezidentu Zelayovi. Role médií při puči. (diskuze)Metafory z pohledu kognitivní lingvistiky (Lakoff) a jejich využití při analýze diskurzu. Praktická aplikace nabytých poznatků o metaforách při analýze konkrétního mediálního textu z období puče proti prezidentu Zelayovi. (diskuze)Intertextualita a interdiskurzivita. Vymezení pojmů ?hlas?, dialogičnost, ?difference?. Praktická ukázka analýzy založené na těchto pojmech. (diskuze)

Požadavky

Požadavky na studenta- řádná účast na hodinách - aktivita v hodinách Písemná práce v rozsahu 7 NS na zvolené téma související s analyzovanou tématikou.

Garant

Mgr. et Mgr. Pavlína Springerová, Ph.D.