Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politický islám (KP / POLIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / POLIS - Politický islám, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Týden 1 Orientalismus. Edward Said, Bernard Lewis, Fred Halliday. Kritika orientalismu.Týden 2 Islámský svět a jeho stagnace. Příčiny, důsledky, náboženství jako brzda pokroku.Týden 3 Reformní proudy v islámské světě. Wahhábismus, salafíja, marxismus, liberalismus.Týden 4 Islámská ekonomie.Týden 5 Islám a ideologie: nacionalismus, socialismus, sekularismus.Týden 6 Moderní politický islám a jeho reprezentanti. Sátí al-Husrí, Rifá´a at-Tahtáwí, Gamal Abn an-Násir, Muammar Kaddáfí, Džalál Ál-e Ahmad, Alí Šariatí, Ruholláh Chomejní, Mustafa Kemal, Lutfí as-Sajjid, Muhammad Hajkal, Tahá Husajn, Alí Abd Ar-Ráziq.Týden 7 Džihád, islám a demokracie, proces demokratizace v arabském a islámském světě.Týden 8 Intelektuální zdroje politického islámu. Cháridžíja. Radikální odnože.Týden 9 Muslimské bratrstvo. Hasan al-Banná, Sajjid Qutb.Týden 10 Islám a žena. Ženská hnutí v arabském světě. Egypt, Tunisko, Alžírsko, Maroko. První feministka arabského světa Hoda Šaráwí.Týden 11 Islám a demografie. Populační politika.Týden 12 Islám a lidská práva. Západní pojetí lidských práv versus koncept lidských práv v islámu.Týden 13 Specifický model politického islámu v praxi: případ Íránu. Íránská islámská revoluce 1979.

Získané způsobilosti

tbc

Požadavky

Požadavky na ukončení: Zápočet bude udělen na základě vypracování a přednesení referátu na zadané téma, samotný kurz zakončí ústní zkouška.Způsob hodnocení: Aktivita na semináři, ústní prověření znalostí.

Garant

Mgr. Jana Kostrounová