Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politický systém Mexika (KP / POSYM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / POSYM - Politický systém Mexika, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Týden 1 Setkání 5. 10.Seznámení s tématy a požadavky kurzu.Stručný historický vývoj do ustavení autoritářského režimu PRICharakteristika autoritářského režimu PRIPřechod k demokraciiTýden 2 Cvičení do 9. 11.Prostudujte si období Mexické revoluce a identifikujte hlavní revoluční skupiny (cíle, vůdci). Jaký je význam Ústavy z r. 1917?Analyzujte proměnu stranického systému v průběhu přechodu k demokracii a identifikujte hlavní opoziční skupiny k režimu PRI v 80. a 90. letech.Jaký význam má Federální volební institut (IFE) a Soud pro volební záležitosti (TFE) pro mexický přechod k demokracii a současnou mexickou demokracii? Popište jejich funkci při organizování voleb.Týden 3 Setkání 16. 11.Popis mexického politického systému ? pravomoci prezidenta, kongresu a moci soudní.Charakteristika politických stran. Federalismus.Principy mexické zahraniční politiky.Stručný vývoj vztahů mezi Mexikem a USA, latinskoamerickými zeměmi a Evropskou uniíTýden 4 Cvičení do 12. 12.Aplikujte teorii nových sociálních hnutí na komunity vedené EZLN v Chiapasu. Odpovězte také na otázku, jakým způsobem zasáhl konflikt v Chiapasu do průběhu přechodu k demokracii.Srovnejte prezidentské volby v r. 2000 a 2006 a analyzujte jejich dopady na mexickou demokracii.Určete, jaké jsou současné problémy vztahů mezi Mexikem a USA, a zamyslete se nad jejich možným řešením.

Získané způsobilosti

Jedná se jednosemestrální kurz zakončený zápočtem a zkouškou. Kurz bude probíhat formou e-learningu. Během semestru se vyučující dvakrát sejde se studenty ? 5. 10. a 16. 11. Mezitím bude probíhat výuka on-line. Ta bude spočívat ve vypracování šesti cvičení na základě zadané četby. Cvičení budou mít podobu krátkých esejů (cca 2-3 normostrany). Četba k cvičením, která není volně dostupná v knihovnách, bude zveřejněna na osobní stránce vyučující. Vyučující cvičení zkontroluje a dá studentům zpětnou vazbu. Deadline pro první tři cvičení je 9. 11. 2007. Deadline pro zbylá tři cvičení je 12. 12. 2007.Mimo to skupina studentů vypracuje seminární projekt na vybrané téma, který bude mít podobu powerpointové prezentace v délce minimálně 30 snímků. Tu zašlou studenti vyučující nejpozději do 7. 12. 2007. Kurz bude ukončen on-line testem.Témata projektů:Mexická revoluce a její význam pro mexickou společnost EZLN a povstání v Chiapasu Budování plotu mezi Mexikem a USA jako řešení emigrace Mexičanů do USA (pro a proti)

Garant

Petra Měšťánková