Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politická geografie (KP / PPOGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / PPOGE - Politická geografie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Politická geografie a její postavení v systému věd - předmět studia, definice, vývoj oboru, metodologieGeografické aspekty státu - charakteristika státního území (poloha, rozloha, morfologie), klasifikace států, suverénní státy, závislá území, teritoria s problematickým statutemFenomén hranic - vznik, typy, funkce, změny, konfliktní potenciál hranicPolitická mapa světa a její vývoj - kolonialismus, dekolonizace, postbipolární období a současnostGeopolitika - předmět studia, definice, geopolitické koncepty a jejich představitelé (Mackinderova teorie Heartlandu, Haushoferova teorie pan-regionů, Spykmanova teorie Heartland-Rimland atd.)Problematika migrace - příčiny, charakter, důsledkyKulturní geografie - etnická, jazyková a náboženská diferenciace, kulturně-civilizační okruhyGeografie světového hospodářství ? hospodářská síla státu, mezinárodní obchod, fenomén chudoby, problematika rozvoje a rozvojových zemí, bezpečnost mořských dopravních tras (pirátství, slabé státy)Geografie integrace - geografické aspekty integračních procesů (typologie a stupně integrace, základní integrační teorie, příklady integračních uskupení v geografické perspektivě - Evropa, Latinská Amerika, Afrika, Asie)Geografické a geopolitické aspekty rozšiřování EUGeografie konfliktů - regionální konfliktní komplexy, vliv geografických faktorů na vznik a průběh konfliktů (teritoriální konflikty, konflikty o zdroje atd.)

Literatura

Agnew, John A. Making political geography. 2nd ed. Lanham, 2012. ISBN 978-1-4422-1230-5.Cabada Ladislav, Kubát Michal. Úvod do politické vědy. Praha, 2004. Hobbs, Joseph J. World regional geography. 6th ed. Belmont, 2009. ISBN 978-0-495-55394-6.Flint, Colin. Introduction to geopolitics. London, 2006. ISBN 0-415-34494-8.Brzezinski, Zbigniew. Velká šachovnice. 1. vyd. Praha, 1999. ISBN 80-204-0764-2.Brzezinski, Zbigniew. Volba:globální nadvláda nebo globální vedení. Vyd. 1. Praha, 2004. ISBN 80-204-1179-8.

Požadavky

Kurz je ukončen zápočtem a zkouškou. Zápočet bude udělen na základě splnění těchto požadavků:1. Úspěšné absolvování seminárních úkolů - bližší informace jsou v sylabu na osobní stránce vyučující na webu KPOL2. Aktivní účast na seminářích - povoleny jsou maximálně 2 absence a student musí být schopen zapojit se do diskuse na základě seminární četby Zkouška proběhne formou testu. Součástí testu bude obsah přednášek, seminářů a povinné četby.Aktuální seznam povinné a doporučené literatury je k dispozici v sylabu na osobní stránce vyučující na webu KPOL.

Garant

Mgr. et Mgr. Lenka Špičanová, Ph.D.