Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politologický proseminář (KP / PROSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / PROSE - Politologický proseminář, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní setkání, seznámení se sylabem a náplní kurzu. Podání základních informací o návštěvě univerzitní knihovny a SVK HK v následujících týdnech.Návštěva univerzitní knihovny, seznámení se z jejím základním chodem. Vyhledávání informací, katalogy a databáze, výpůjčka knih, základní pravidla.Návštěva Studijní a vědecké knihovny Hradec Králové, seznámení se z jejím základním chodem. Vyhledávání informací, katalogy a databáze, výpůjčka knih, základní pravidla.Seznámení se základními univerzitními a fakultními normami, institucemi, univerzitní hierarchií, povinnostmi a práva studenta KPOL. Studijní a zkušební řád, Disciplinární řád, Pravidla pro evidenci studijních výsledků. Důležité internetové stránky, fakultní pošta, e-learningová aplikace Moodle.Práce s MS PowerPointem, základy prezentace. Jak má vypadat úspěšná prezentace, k čemu slouží, nějčastější chyby.Prezentace ze strany studentů.Co je to odborný text, jak jej napsat, čeho se vyvarovat. Základní pravidla odborného eseje. Citační normy a jejich používání, citační norma katedry politologie.Zásady publikační etiky, odkazování na zdroje, plagiátorství. Základy autorského práva.Základní metody využívané v politologii, nezbytná terminologie a pojmosloví. Výzkumné otázky, hypotézy, základy výzkumu.Základy počítačové grafiky, práce s digitální fotografií, úpravy grafických materiálů pro využití k prezentaci či v textu.Práce s MS Word, úprava textu před publikováním, typografické zásady.Práce s MS Word, generování obsahu, revize textu, poznámkový aparát, vysvětlivky.Práce s MS Excel, tabulkové editory, základní statistické metody a úkony.

Získané způsobilosti

Výuka je založena na dvou 45-minutových hodinách prosemináře týdně, kdy se výklad bude prolínat s praktickými cvičeními. Účast na výuce je povinná. V kurzu bude využívána e-learningová aplikace Moodle. Studenti by mězi získané znalosti prakticky procvičovat a osvojit si je k dalšímu využívání při studiu na vysoké škole.

Literatura

Čmejrková, S., Daneš, F. a Světlá, J. Jak napsat odborný text. Praha, 1999. Drulák, Petr a kol. Jak zkoumat politiku. Praha, 2008. Dočekalová, Pavla a Švec, Kamil. (Eds.). Úvod do politologie. Praha, 2010.

Požadavky

Student obdrží zápočet po splnění následujících podmínek:a) počet absencí na semináři nepřesáhne dvě, každá další musí být řádně omluvena (15 % zápočtu)b) aktivní účast na semináři (10 % zápočtu)c) v e-learningové aplikaci moodle splní všechny úkoly, které budou zadávány průběžně během semestru vyučujícím (přesná data budou uvedena v moodlu, přičemž se jedná o vyhotovení rešerše, zpracování prezentace na zadané téma, napsání Úvodu a test z citační normy) (60 % zápočtu)d) napsání seminární práce (15 %)K získání zápočtu musí student dosáhnout celkem 70 % ze všech čtyř částí

Garant

Mgr. et Mgr. Lukáš Tichý