Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie politických systémů (KP / TPOS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / TPOS1 - Teorie politických systémů, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen na reflexi teoretických otázek výzkumu soudobých (a v menší míře rovněž historických) politických systémů se zvláštním zřetelem k výzkumu politických obcí a systémů v neevropských areálech a k otázkám komparace politických systémů a jejich komponentů. Zvláštní pozornost je v kurzu věnována vztahu mezi koncepcemi politických systémů, klasickými a neklasickými teoriemi demokracie a teoriemi demokratizace, zejména z hlediska teoretického ukotvení a odůvodnění uplatňovaných přístupů a základních východisek. V rámci kurzu budou diskutovány možnosti inovací v politologickém výzkumu doposud převažujících hledisek, vycházející z existující plurality přístupů i výzkumných tradic a interakcí společenskovědních oborů.

Literatura

Tilly, Charles. Democracy. Cambridge, 2007. ISBN 9780521701532.Huntington, Samuel P. Třetí vlna. Demokratizace na sklonku dvacátého století. Praha, 2008. ISBN 978-80-7325-156-7.Morlino, Leonardo. Changes for Democracy: Actors, Structures, Processes. Oxford, 2011. ISBN 978-0-19-969811-0.

Požadavky

Zpracování písemné práce (eseje).

Garant

prof. PhDr. Maxmilián Strmiska, Ph.D.