Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do politologie (KP / UPOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KP / UPOL - Úvod do politologie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Politologie jako věda (vývoj politologie a její postavení v systému věd, hlavní metodologické přístupy v politologii)Co je politika (definice a základní pojetí politiky)Stát a moc (definice a základní pojetí státu, autorita a moc, dělba moci)Vertikální struktura moci (unitární státy, federace, konfederace, regiony a regionalismus, decentralizace, devoluce)Demokracie (definice, formy a teorie demokracie)Měření demokracie (hlavní indexy a datasety a jejich kritika)Formy vlády v demokratických systémech (parlamentní, prezidentská, poloprezidentská)Politické ideologie (pojem ideologie a jeho proměny, konzervatismus)Politické ideologie (liberalismus, socialismus a komunismus)Politické ideologie (nacionalismus, nacismus a fašismus, moderní politické ideologie)

Literatura

Dočekalová, Pavla. Úvod do politologie. Vyd. 1. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2940-4.Heywood Andrew. Politické ideologie. Praha, 2005. Heywood Andrew. Politologie. Praha, 2004. Berg-Schlosser Dirk, StammenTheo. Úvod do politické vědy. Praha, 2000. Cabada Ladislav, Kubát Michal. Úvod do politické vědy. Praha, 2004.

Požadavky

Kurz je ukončen zápočtem a zkouškou. Zápočet bude udělen na základě splnění těchto požadavků:Počet absencí na hodinách semináře nepřekročí jednu, každá další musí být omluvená. Student musí být schopen zapojit se do diskuse na základě seminární četby, která je uvedena u každého semináře. V opačném případě bude studentům zaznamenána absence.Každý student vypracuje na každý seminář jednostránkové resumé z četby (může mít podobu výpisků či souvislého textu) a zformuluje minimálně dvě otázky či komentáře, které vycházejí z dané problematiky, doplňují další informace, kritizují autorovo stanovisko atp. Každý z těchto komentářů bude mít rozsah alespoň pět vět a student by v nich měl prokázat znalost a kritickou reflexi seminárních textů.Znalost studijní literatury pro konkrétní týden může být prověřena během semináře písemně. Zkouška proběhne formou elektronického testu. Součástí testu bude obsah přednášek, seminářů a povinné četby.

Garant

Mgr. et Mgr. Lenka Špičanová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Lenka Špičanová, Ph.D.