Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archiv. teorie a praxe - 1. (KPVHA / KATE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / KATE1 - Archiv. teorie a praxe - 1., Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Archivní terminologie, literatura. Archivní periodika celostátní i regionální, jejich struktura, význam.Historický vývoj moderního českého archivnictví. Struktura archivní sítě, vývoj jednotlivých typů archivů. Historie vybraných archivů.- Platná archivní legislativa a její vývoj. Archivář, jeho úkoly, společenské postavení, ČAS, ČIS, archivní konference. Mezinárodní archivní organizace, mezinárodní spolupráce českých archivů a archivních organizací. České archivnictví v zahraničním kontextu.- Původci dokumentů, jejich typologie. Úvod do vývoje registratur s praktickými ukázkami.Spisová služba v analogové podobě, její zásady, podoba a současný vývoj.Elektronické systémy spisové služby, základní principy, vliv na oblast archivnictví.Shrnutí poznatků, výchova archivářů, její nové úkoly v zahraniční komparaci.

Získané způsobilosti

Cílem přednášky z Archivní teorie a praxe je prohloubení poznatků, které posluchači získali v rámci Úvodu do studia archivnictví a historie, popř. v rámci dalších specializovaných přednášek z oboru archivnictví, se zaměřením na aktuální problémy oboru. Posluchači by měli být schopni samostatně se orientovat v současném vývoji teorie a být schopni uplatnit získané poznatky v praxi.

Požadavky

Účast na přednáškách. Splnění uložených seminárních požadavků. Zodpovězení otázek testu.

Garant

Mgr. Radek Pokorný

Vyučující

Mgr. Radek Pokorný