Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středověká čeština (KPVHA / KCES1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / KCES1 - Středověká čeština, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina (význam studia historie jazyka; vliv společnosti na vývoj jazyka; základní složky jazyka a jejich nerovnoměrný vývoj; stádia historického vývoje češtiny; prameny k poznání historického vývoje češtiny; základní rozdělení českých nářečí; vývoj českého pravopisu);2. Vývoj indoevropský a praslovanský; staroslověnština;3. Vývoj pračeský;4.-5. Vývoj staročeského vokalického systému: soustava krátkých a dlouhých samohlásek (12. - 16. století); vývoj staročeského konsonantického systému (12. - 16. století);6. Základy transkripce;7. Pračeské (příp. staročeské) deklinační typy (substantiva, adjektiva, zájmenná deklinace);8. Vývoj konjugace;9. Vývoj staročeské syntaxe a interpunkce;10. Vývoj slovní zásoby, slovníky;11. Úvod do dialektologie (základní znaky jednotlivých českých nářečí);12. Úvod do onomastiky a přehled základních antroponomastických a toponomastických typů.V rámci seminářů se budou číst ukázky staročeských textů uměleckých (básnických i prozaických) a textů administrativního charakteru. Jeden seminář bude též věnován čtení staroslověnských textů psaných cyrilicí.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit posluchače s hlavními rysy historického vývoje češtiny, a to v rovině fonologické, morfologické, lexikální a syntaktické, a vést k dovednosti číst a chápat staročeské písemné památky (nejen díla uměleckého, ale i administrativního stylu). Posluchači se navíc naučí číst i staroslověnské památky psané cyrilicí. Poznatky z disciplíny budou využívány zejména při výuce paleografie, diplomatiky a ediční teorie a praxe.

Literatura

Arnošt Lamprecht ? Dušan Šlosar ? Jaroslav Bauer. Historická mluvnice češtiny. Jan Gebauer. Historická mluvnice jazyka českého. Jaroslav Porák. Humanistická čeština. Jana Pleskalová. Stará čeština pro nefilology. Jiří Rejzek ? Robert Adam ? Jana Jančáková ? Ondřej Koupil ? Karel Kučera. Starší české texty s přehledem morfologie staré češtiny a cvičeními. František Cuřín a kol. Vývoj českého jazyka a dialektologie.

Požadavky

Udělení zápočtu je podmíněno účastí na seminářích a plněním uložených seminárních úkolů. Klasifikace předmětu je závislá na úrovni dosažených znalostí a na prostudované literatuře.

Garant

PhDr. Jana Vojtíšková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jana Vojtíšková, Ph.D.