Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České dějiny do r. 1648 - 1. (KPVHA / KCST1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / KCST1 - České dějiny do r. 1648 - 1., Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod - význam disciplíny, informace o literatuře2.Slované a jejich příchod do střední Evropy - Sámova říše3.Velká Morava jako první společný stát středoevropských Slovanů4.Počátky české státnosti, problematika tzv."kmenů", role Přemyslovců, význam křesťanství při formování státu5.České knížectví v 11. a 12.století, problematika vztahu k tzv. Svaté říši římské, postavení udělných knížectví (2 přednášky)6.Hospodářké a společenské poměry českého státu v 10.-12.stoeltí, postavení panovníka, formování šlechty, přechod od beneficiární k pozemkové šlechtě7.Česká království za posledních Přemyslovců - vnitro z zahraničně politické problémy (2 přednášky)8.Hospodářské změny ve 13. a 14.století. problematika kolonizace, rozvoj měst, přechod k peněžnímu hospodářství9.Charakter vlády Lucemburků, podstata státní ideologie doby Karla IV., formování a charakter tzv. Svatováclavské koruny10.Postavení církve v českém státě ve 14.století, církevní řády, počátky kritiky církevního života11.Problematika společenské krize přelomu 14. a 15.století, její mezinárodní souvislosti12.Podstata husitství, vliv husitství na českou státní ideplogii, vývoj české státnosti za husitství - úpadek král. moci, růst významu sněmů (2 přednášky)13.Vývoj po Lipanech, období bezkrálovství, podstata tzv. "království dvojího lidu"14.Časová rezerva.

Získané způsobilosti

Jedna z nosných přednášek studia, která má seznámit posluchače s vývojem českého státu od příchodu Slovanů do roku 1648.Hlavní důraz je položen na objasnění vzniku státu u středoevropských Slovanů, postavení a významu Velké Moravy, vzniku a vývoje české státnosti od vzniku knížectví až k zformování stavovské monarchie a jejího zápasu se snahami Habsburků o vybudování centralizované monarchie, která nakonec vítězí. Pozornost je rovněž věnována teoretickým otázkám vzniku a vývoje šlechty a poddaných. Dále bude věnována pozornost významu a postavení církve ve vývoji středověkého českého státu, vlivu reformních hnutí v církvi na vývoj v českém státě a významu husictví v širších vnitro a mezinárodně - politických souvislostech. V oblasti hospodářských dějin je kladen důraz na vysvětlení změn v zemědělství a řemeslech, na problematiku vývoje osidlování (kolonizace) ve vazbě na celkový hospodářský vývoj a na rozbor charakteru středověkého města. Rovněž jsou sledovány změny v organizaci šlechtického velkostatku v 16. století a v hospodářském životě měst.

Požadavky

Splnění zápočtových (kreditních) seminárních požadavků podle pokynů vyučujícího.

Garant

prof. PhDr. František Musil, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. František Musil, CSc.