Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latina pro archiváře 1 (KPVHA / KLAT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / KLAT1 - Latina pro archiváře 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2.Výslovnost, přízvuk, grafika; 3.-4. Konjugace pravidelných sloves (indikativ prézentu); 5.-6. Skloňování substantiv a adjektiv 1. a 2. deklinace7.-8. Konjugace pravidelných sloves (imperfektum; pasivum); 9. Zájména osobní, přivlastňovací, ukazovací a vztažná;10. Futurum;11. Substantiva III. deklinace;12. Adjektiva III. deklinace; 13. Četba, rozbor a překlad vybraných textů.

Získané způsobilosti

Seminář poskytne studentům základy latinské gramatiky. Studenti se naučí základní orientaci v latinském textu a porozumět jeho obsahu. Důraz bude kladen na lexikum a texty s historickou tématikou.

Literatura

Novotný František. Základní latinská mluvnice. Praha 1957. Panhuis Dirk. Gramatika latiny. Praha, 2014. Zachová, Jana. Latina pro historiky a archiváře. 3., přeprac. vyd. Praha, 1994. Polehla Petr. Latinská čítanka a cvičebnice pro studenty historických oborů. Hradec Králové 2007. Pražák, Josef Miroslav. Latinsko-český slovník. 19. vyd. Praha, 1980. Bilíková, Eva. Přehled latinské mluvnice sestavený v tabulkách. Brno, 1991. Klosová, Markéta. Vestibulum. Praha, 1999. ISBN 80-86039-68-4 .

Požadavky

Plnění seminárních úkolů; úspěšné absolvování testů (3 pokusy)

Garant

Mgr. Petr Polehla, Ph.D.