Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální zdroje vědeckých dat (KPVHA / KMDIV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / KMDIV - Digitální zdroje vědeckých dat, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní lekce k dané problematice.Slovníky a encyklopedie jako předchůdci digitálních zdrojů věd. datSeznámení s vybranými českými portály k českým dějinám(středověk, raný novověk, 19. století, 20. století).Seznámení s významnými zahraničními portály k evropským dějinám(středověk, raný novověk, 19. století, 20. století).Portály pro studium filosofie, náboženství, dějiny právaPortály pro studium českého jazyka a literatury

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je naučit studenty kriticky pojímat a smysluplně využívat české i zahraniční digitální zdroje vědeckých dat (knihovny, archivy, vědecké databáze, elektronické edice pramenů, apod.)

Literatura

STELLNER, František. Internet nejen pro historiky. Praha, 2003. knihovny v Německu on-line. Nechutová, Jana. Středověká latina. Brno, 1995. ISBN 80-210-1059-2.

Požadavky

Na základě informací kurzu a samostudia vypracovat tematicky zadaný úkol (dle vlastního výběru), který bude podkladem pro udělení zápočtu.

Garant

PhDr. Jakub Zouhar, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jakub Zouhar, Ph.D.