Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy toponomastiky (KPVHA / KMTOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / KMTOP - Základy toponomastiky, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Toponomastika, výklad základních pojmů, přehled literatury.Dějiny české toponomastiky.Toponomastický materiál historický a zeměpisný.Jazyková stránka ? hláskosloví, slovotvorba.Slovník a třídění zeměpisných jmen.Slovník, věcná stránka místních jmen, historické a kulturní podmínky, místní dějepis.Využití zeměpisných jmen pro poznání společenských, hospodářských a kulturních dějin.Život jmen, změny významu jmen.Exonyma.Pomístní jména.Pojmenování ulic.Využití toponomastiky ve vědecké, pedagogické, kulturní i popularizační oblasti.

Získané způsobilosti

Cílem přednášek je přiblížit posluchačům toponomastiku jako vědu, jejíž poznatky mohou využít nejen při tvorbě samostatných odborných prací (bakalářských, diplomových, odborných studií a pod.), ale také v práci muzejníka, historika, archeologa a pedagoga například při výuce na střední či základní škole, nebo v různých přenáškových cyklech, výstavách a expozicích.

Literatura

Hosák, L. - Šrámek, R. Místní jména na Moravě a ve Slezsku I.-II. Antonín Profous. Místní jména v Čechách, jejich význam a změny I.-V. Olivová-Nezbedová, L. a kol. Pomístní jména v Čechách, Praha 1995. Vladimír Šmilauer. Úvod do toponomastiky. Lutterer, I. - Majtán, M. - Šrámek, R. Zeměpisná jména Československa.

Požadavky

Udělení zápočtu je podmíněno účastí a splněním uložených úkolů.

Garant

PhDr. Jana Vojtíšková, Ph.D.