Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kodikologie, epigrafika (KPVHA / KPVH9)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / KPVH9 - Kodikologie, epigrafika, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia epigrafiky, klasifikace nápisů, zásady popisu epigrafických památek;2. Nápisová paleografie, jazyk, primární a sekundární dochování nápisů;3. Úvod do studia kodikologie, vznik a vývoj středověkých rukopisů, jejich skladba, psací látky a psací potřeby, práce s rukopisným katalogem;4. Novověké rukopisy, počátky knihtisku; základní klasifikace středověkých liturgických a právnických knih.

Získané způsobilosti

Hlavním úkolem kurzu epigrafiky je naučit studenty orientovat se v nápisovém písmu, nápisy časově zařadit a interpretovat. Cílem přednášek a seminářů z kodikologie je seznámit studenty se základními typy středověkých a novověkých rukopisů a orientovat se v kodikologických pomůckách.

Literatura

Jiří Roháček. Epigrafika v památkové péči. Praha, 2007. Ivan Hlaváček. Úvod do latinské paleografie. Praha, 1994. Miriam Bohatcová. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. Petr Voit. Encyklopedie knihy. Praha, 2006.

Požadavky

Zkouška proběhne písemnou formou a její výsledek je závislý na splnění uložených úkolů, úrovni samostudia a na zvládnutí teorie i praxe daných disciplín PVH.

Garant

Mgr. Martina Bolom-Kotari, PhD.