Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny správy I. - 1 (KPVHA / KSPY1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / KSPY1 - Dějiny správy I. - 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina (náplň předmětu, základní literatura); územní vývoj českého státu, vedlejších zemí a lén ČK od nejstarších dob do roku 1848.2. Státní správa období raného feudalismu do sklonku 12. století.3. Změny ve státní správě v období posledních Přemyslovců.4. Státní správa lucemburského období.5. Správa v odbobí husitské revoluce.6-7. Vývoj státní správy v období stavovské monarchie.8-9. Státní správa v letech 1620-1740.10-11. Vývoj státní správy v letech 1740-1848.12. Opakování.

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je seznámit studenty s předmětem a podstatou státní správy do roku 1848, vymezit postavení dějin správy vůči pomocným vědám historickým, dějinám státu a práva i vůči dalším společenským vědám.

Literatura

Václav Vaněček. Dějiny státu a práva v Československu do roku 1945. Praha, 1975. Karel Malý - Florián Sivák. Dějiny Státu a práva v českých zemích a na Slovensku do r. 1918. Praha, 1993. Jan Janák - Zdeňka Hledíková - Jan Dobeš. Dějiny státu v českých zemích od počátků státu po současnost. Praha, 2005.

Požadavky

Klasifikace předmětu je závislá na úrovni dosažených znalostí a na prostudované literatuře.Součástí hodnocení bude i posouzení písemné seminární práce, která bude studentovi na počátku semestru zadána.

Garant

PhDr. Jana Vojtíšková, Ph.D.