Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVH 2. (KPVHA / KYPV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / KYPV2 - PVH 2., Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Diplomatika, přehled vývoje českých a evropských diplomatických studií- základní pojmy a souvislost diplomatiky s ostatními pvh- diplomatika soukromá - panovnická, vrchnostenská, městská a církevní- metody a vývoj novověké diplomatiky- Kodikologie-dějiny, předmět a metody- rukopisy, jejich zhotovení a popis- Heraldika, dějiny oboru, základní literatura- základní pojmy, blasonování a užití erbu- Genealogie, předmět studia, praktické využití- Vexilologie, zařazení mezi pvh, předmět studia a praktické využití

Získané způsobilosti

Výuka této části pvh si klade za cíl podat studentům základní přehled o vývoji, úloze a vzájemných souvislostech uvedených pvh, tak aby si jasně uvědomili důležitost těchto věd v procesu historického poznání a nenahraditelnost jejich metod zejména pro výzkum středověkých a raně novověkých dějin.

Literatura

Sedláček, A. Atlasy erbů a pečetí české a moravské středověké šlechty. ed. Vladimír Růžek, Akademia, Praha 2001. Bohatcová, M. a kol. Česká kniha v průběhu staletí., Praha 1990. Buben, M. Encyklopedie heraldiky. Libri, Praha 1999. Psík, R. Interaktivní příručka pro výuku heraldiky. Z projektu FRVŠ, FF OU, Ostrava 2005. Horáková L.- Zouhar J. Novověká paleografie a diplomatické texty. FHS UHK 2007 ( e-scripta + elektronická výuková opora v programu Web CT ). Grollová, J. Prameny k dějinám středověku. Multimediální pomůcka z projektu FRVŠ, FF OU Ostrava. Česká diplomatika do r. 1848. red. J. Šebánek, Zd. Fiala a Z. Hledíková. Praha 1971. Pátková, H. ? Basl, O. Texty k výuce diplomatiky, Praha Skriptorium, 2003. Hlaváček, I. Úvod do latinské kodikologie. Praha 1994. Frajdl, J.-Zálabský, J. Vexilolgie. Hradec Králové 1987. Krejčíková, J.-Krejčík, T. Základy heraldiky, genealogie a sfragistiky. Praha 1987.

Požadavky

Předpokladem úspěšnosti zkoušky je průběžné plnění seminárních úkolů a prokázání teoretických i praktických znalostí při ústní zkoušce.

Garant

doc. PhDr. Věra Němečková, Ph.D.