Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVH 3. (KPVHA / KYPV3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / KYPV3 - PVH 3., Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- vývoj bádání a úkoly historické chronologie- počítání času, vznik kalendářů, jejich užití a reformy- pomůcky pro datování, využití v běžném životě a převody- vývoj metrologických systémů obecně- středověké a novověké metrologické systémy v českých zemích- metrická soustava a mezinárodní soustava jednotek SI- vztah metrologie a numismatiky, jejich vývoj a úkoly- přehled peněžního vývoje v českých zemích- problematika hromadných nálezů mincí, jejich ochrana a prezentace

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní orientaci ve výše uvedených pvh. Důraz je kladen především na získání praktických dovedností z historické chronologie a numismatiky. Zejména posledně jmenovaná věda umožňuje studentům propojit teoretické znalosti s elementárními poznatky odborné práce v muzeu a částečně tak navázat na předmět základy knihovnictví a muzejnictví.

Literatura

Nohejlová-Prátové, Em.-Šimek, E. Dvě století české numismatiky. Praha 1977. Němečková, V. Historická chronologie ? cvičení. FHS UHK 2007 (elektronická výuková opora v programu Web CT). Bláhová, M. Historická chronologie, Praha 2001. Hofmann, G. Metrologická příručka pro Čechy, Moravu a Slezsko do zavedení metrické soustavy. Plzeň 1984. Němečková, V.-Sejbal, J. Nález mincí a slitkového stříbra z Černožic. Peníze posledních Přemyslovců a počátky české grošové doby. Hradec Králové 2006. Vorel, P. Od pražského groše ke koruně české. Praha 2000 ad. Sedláček, A. Paměti a doklady o staročeských mírách a vahách. Praha 1923. Krejčík, A.L. Rejstřík jmenný a věcný. Praha 1933. Friedrich, G. Rukovět chronologie křesťanské. Praha-Litomyšl 1997. Hlaváček, I.-Kašpar, J.-Nový, R. Vademecum pomocných věd historických. Praha 1997. ad;. www.ceska numismatika.cz. www.cnb.cz/cs/platidla. www.P-numizmatika.cz. Nohejlová-Prátové, Em. Základy numismatiky. Praha 1986. Sejbal, J. Základy peněžního vývoje. Brno, MU 1997.

Požadavky

Ústní zkouška je podmíněna splněním seminárních úkolů a úspěšně vykonaným písemným testem.

Garant

doc. PhDr. Věra Němečková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Věra Němečková, Ph.D.