Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy knihovnictví a muzejnictví (KPVHA / KYZAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / KYZAK - Základy knihovnictví a muzejnictví, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- počátky zájmu o knihu, klášterní knihovny v českých zemích;- laické knihovny a jejich poslání v době humanismu;- vývoj knihovnictví do 2. sv. války a po ní;- současné úkoly knihovnictví a jeho legislativa;- podstata utváření sbírek, jejich počátky a poslání ve společnosti;- počátky muzejnictví v českých zemích, jeho charakteritika a zvlášnosti;- vývoj českého muzejnictví od 80. let 19. století do 2. sv. války;- muzejnictví v ČSR po 2. sv. válce do roku 1991, nejnovější světové trendy- současná legislativa a praktické výstupy (práce se sbírkami, jejich ochrana a využití)

Získané způsobilosti

Základní kurz si klade za cíl seznámit studenty s problematiku vývoje knihovnictví a muzejnictví v českých zemích a naučit je praktickým dovednostem obou oborů tak, aby se mohli dobře orientovat v praxi. Zásadní je poučení o současné legislativě a zkušenostech s jejím uplatňováním v běžné praxi. Jedná se zejména o formy zpřístupnění a ochrany muzejních sbírek a knihovního fondu. Součástí výstupů z předmětu je i samostatně vytvořená presentace vybraného objektu, či činnosti těchto kulturních zařízení, která je založena na současných technických možnostech (digitální fotografie, skenování, digitalizace apod.)

Literatura

Adresář muzeí a galerií v ČR. Bibliografia Muzeologica. KRÁSA, Jos. - HLAVÁČEK, I. Česká kniha v proměnách staletí, Praha 1989. BOHATCOVÁ, M. a kol. Česká kniha v průběhu staletí., Praha 1990. CEJPEK, J. - HLAVÁČEK, I. - KNEIDL, P. Dějiny knihoven a knihovnictví v českých zemích a vybrané kapitoly z obecných dějin. Praha 1996. HLAVÁČEK, I. Knihy a knihovny v českém středověku, Praha, Karolinum 2005. Legislativní dokumenty dostupné na www.psp.cz a na www.cz-museums.cz. Legislativní dokumenty dostupné z www.w.nkp.cz. Oborové časopisy ? české i světové provenience (zejména ICOM). ŽALMAN, J.: Příručka muzejníkova II. Metodické pokyny ministerstva kultury. Praha 2006. KOPECKÁ, I. a kol. Preventivní péče o historické objekty a sbírky v nich uložené. Praha 2002. ŠPÉT, J. Přehled vývoje českého muzejnictví I. Brno 2003. ŽALMAN, J. a kol. Příručka muzejníkova I. Tvorba, evidence, inventarizace a bezpečnost sbírek v muzeích a galeriích. Praha ? Brno 2002. ŽALMAN, J. Příručka muzejníkova II. Metodické pokyny ministerstva kultury. Praha 2006. Studie o rukopisech, Archivní časopis, Sborních archivních prací, regionální periodika ad. Tematicky zaměřené sborníky např.:Tezaurace a prezentace kulturního dědictví, Praha 2006, Museum vivum ad. STRÁNSKÝ, Zb. Z. Úvod do studia muzeologie. Brno 2000. KNEIDL, P. Z historie evropské knihy, po stopách knih, knihtisku a knihoven, Praha 1989. BENEŠ, Jos. Základy muzeologie. Opava 1997.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a splnění zadaných úkolů.

Garant

doc. PhDr. Věra Němečková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdeněk Zahradník