Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latina pro archiváře 2 (KPVHA / PLAT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PLAT2 - Latina pro archiváře 2, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vazba místních jmen, abl. místa a času.2. Konjunktiv prézentu a imperfekta3. Substantiva 4 deklinace.4. Odvozeniny slovesa esse.7. Stupňování adjektiv a adverbií.8. Četka textů zaměřených k opakovaní předchozího učiva9. Supinum10. Perfekum aktiva11 Perfektum pasiva12. Participium perfekta pasiva13. Opakování; možnost dotazů

Získané způsobilosti

Seminář poskytne studentům prohloubení základů latinské gramatiky v návaznosti na znalostí z předchozího semestru. Rozvíjeny budou dovednosti, které studentům umožní orientovat se v latinském textu a porozumět jeho obsahu. Důraz bude kladen na slovní zásobu a texty s historickou tématikou.

Literatura

Klosová, Markéta. Vestibulum. Praha, 1999. ISBN 80-86039-68-4 .Novotný František. Základní latinská mluvnice. Praha 1957. Panhuis Dirk. Gramatika latiny. Praha, 2014. Zachová, Jana. Latina pro historiky a archiváře. 3., přeprac. vyd. Praha, 1994. Polehla Petr. Latinská čítanka a cvičebnice pro studenty historických oborů. Hradec Králové 2007. Pražák, Josef Miroslav. Latinsko-český slovník. 19. vyd. Praha, 1980. Bilíková, Eva. Přehled latinské mluvnice sestavený v tabulkách. Brno, 1991. Mikulová Jana. Syntax latinských vedlejších vět. Brno, 2014.

Požadavky

Plnění seminárních úkolů; úspěšné absolvování testů (3 pokusy)

Garant

Mgr. Petr Polehla, Ph.D.