Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení ze středověké paleografie (KPVHA / PMCPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PMCPA - Cvičení ze středověké paleografie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu NAMPALE2, podmínky pro udělení zápočtu.2. - 3. Teoretický úvod k tzv. národním písmům.4. - 5. Opakování četby antických písem, zaměření na mladší římskou kurzivu a polounciálu.6. -7. Praktická četba - merovejské písmo.8. Praktická četba - vizigótské písmo.9. Praktická četba - langobardské písmo.10. Praktická četba - kuriála.11. - 13. Praktická četba - ostrovní písma.

Získané způsobilosti

Cílem výuky je připravit studenty na samostatnou práci se středověkým paleografickým materiálem knižní i listinné povahy se zvláštním zřetelem na tzv. národní písma. Absolventi tohoto předmětu se zdokonalí v identifikaci tzv. národních písem a v jejich četbě.

Literatura

Hana Pátková. Česká středověká paleografie. České Budějovice, 2008. alexandr húščava. Dejiny a vývoj nášho písma. Bratislava, 1951. Adriano Cappelli. Lexicon abbreviaturarum. Dizionario di abbreviature latine ed italiane. Miláno, 2004. František Muzika. Krásné písmo ve vývoji latinky. Praha, 2005. Bernhard Bischof. Latin Paleography. Antiquity and the Middle Ages. Cambridge, 1990.

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) je podmíněno účastí ve výuce a úspěšném zvládnutí závěrečného písemného testu.

Garant

Mgr. Martina Bolom-Kotari, PhD.