Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné dějiny 1918 - 1945 (KPVHA / PODNE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PODNE - Obecné dějiny 1918 - 1945, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Svět po první světové válce2. Mírová jednání a jejich důsledky3. Zahraničně politické koncepce velmocí na pařížské konferenci4. Hospodářský a politický vývoj v letech 1924-295. Pokusy Německa o revizi versailleského systému6. Vzestup mimoevropských států7. Světová hospodářská krize8. Vznik a vývoj fašismu v Německu a Itálii9. Otevřené reakční diktatury v ekonom. méně vyspělých evropských zemích10. Politický vývoj evropských států v meziválečném období11. Zvláštnosti sociálního a politického vývoje v USA a Latinské Americe12. Kultura a věda v meziválečném období13. Mezinárodní příčiny a důsledky Mnichova14. Druhá světová válkaOsnova semináře:1. Svět a Evropa po 1.světové válce. Versailleský systém, významné osobnosti jednání, postavení československé republiky při mírových konferencích.2. Úloha nástupnických států, jejich pozice, výchozí situace, vztahy.3. Společnost národů. Úloha E.Beneše.4. Malá Dohoda. Postavení Československa, E.Beneš. Politické a hospod. vztahy.5. Státy s demokratickými režimy, vztah k Československu.6. Státy s autoritativními režimy, vztah k Československu.7. Vznik fašismu, typologie a charakteristika.8. Izolacionismus, appeasement, USA a evropské státy, důsledky.9. Mezinárodní jednání, konference, smlouvy. Společnost národů. Hlavní problémy, důsledky, význam pro Československo.10. Problémy světového a evropského vývoje ve 20. letech. Politické a hospodářské důsledky, východiska, dopad na Československo.11. Problémy světového a evropského vývoje ve 30. letech. Politické a hospodářské důsledky, zostřování vztahů mezi státy.12. Počátek druhé světové války, vztahy a vazby mezi státy, smlouvy, koalice, holocaust.13. Průběh druhé svět. války, periodizace, vojensko-strategické apekty.14. Konec druhé světové války v Evropě i ve světě. Situace na konci války, dlouhodobé důsledky.

Získané způsobilosti

Přednášky seznamují se základními vývojovými tendencemi a problémy v období mezi světovými válkami, uspořádání světa po první světové válce, vývojem mezinárodních vztahů a vnitropolitickým vývojem předních evropských i mimoevropských zemí v letech 1918-45. Zabývají se dále předpoklady vzniku a průběhem 2.světové války.Seminář seznamuje posluchače se situací ve světě po první světové válce. Rozebírá situace v Evropě i ve světě v souvislosti s dějinami našeho státu.

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) je podmíněno účastí na výuce a plněním uložených úkolů. Výsledek klasifikace je závislý na úrovni dosažených znalostí meziválečné a válečné historie, znalosti literatury a pramenů.

Garant

PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.