Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné dějiny 1648 - 1918 - 1. (KPVHA / PONO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PONO1 - Obecné dějiny 1648 - 1918 - 1., Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška1.ÚvodMentalita, víra a vědění2.Osvícenství3.Stát, jeho formy a reformy4.Ekonomika a společnost5.Kultura a umění6.Evropská politika: vývojové trendy7.Středovýchodní Evropa 1700-17958.Západní Evropa 1648-17639.Evropa a svět: kolonialismus10.Americká revoluce11.Francouzská revoluce ? kořeny a počátky12.zápočtový týdenSeminář:1.Úvodní seminář2.Čest a veřejný rituál v 18. století- Julius R. Ruff, Violence in Early Modern Europe (úryvek)3.Osvícenství - věk Rozumu-Isaac Newton, Mathematical Principles of Natural Philosophy- Baron d?Holbach, The System of Nature- Voltaire, The Man of Letters4.Bronzová skála moci státní?- Thomas Hobbes, Leviathan (úryvek)5.Ekonomické teorie- Adam Smith, Trh a jednotlivec6.Rozum a gender- Jean-Jacques Rousseau, Emile (úryvek)- Mary Wollstonecraft, A Vindication of the Rights of Woman (úryvek)7.Dvorská kultura a obraz panovnické moci- Saint-Simon, Paměti (úryvek)8.Evropa a svět ? obraz v zrcadle?- Tzvetan Todorov, Dobytí Ameriky: problém druhého (úryvek)9.Anglie a tzv. Slavná revoluce- Bill of Rights10.Americká revoluce- Deklarace nezávislosti11.Francouzská revoluce- Deklarace práv člověka a občana- Edmund Burke, Reflections on the Revolution in France12.Test

Získané způsobilosti

Cílem výuky je seznámení se se situací v Evropě po Vestfálském míru, komparace vývoje v Evropě i ve světě s vývojem v Habsb. monarchii.

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) je podmíněno účastí na výuce (seminář) a plněním uložených úkolů (četba zadaných textů a aktivní účast).

Garant

Mgr. Jiří Hutečka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Hutečka, Ph.D.